Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

18.10.2017

Ministar Antić pustio u rad revitalizovani agregat na "Đerdapu 1"Pritiskom na dugme, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić pustio je u rad revitalizovani hidroagregat A1 u hidroelektrani “Đerdap 1”, koji će sada, uz 10 odsto veću snagu, narednih 30 godina raditi u punom kapacitetu.

      

Mi smo u procesu kapitalne revitalizacije “Đerdapa 1”. To je izuzetno jedan značajan proces, nakon više decenija rada, u obavezi smo da revitalizujemo sve agregate i do sada su revitalizovana četiri agregata, A1, A4, A5 i A6, na njima smo dobili oko 60 MW nove snage. To u onim visokim vodama donosi negde oko 90 miliona kilovat sati nove električne energije”, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Prema njegovim rečima, kroz revitalizaciju “Đerdapa 1”, “dobijena je jedna nova hidroelektrana” i to je, ocenjuje, kapitalno značajno za našu elektroprivredu.

Revitalizacijom se praktično dobio novi agregat, kaže Antić, koji će narednih 30 godina, raditi u punom kapacitetu, a 10 odsto mu je povećana snaga, tako da se tim čini i da se daleko bolje balansiramo proizvodnj u termo i hidro sektoru.

Nažalost, kaže ministar, prolazi se kroz težak period loše hidrologije u ovoj godini, te da je zbog toga proizvodnja u hidrosektoru 20 odsto manje nego u prethodnoj godini, ali je zato od početka godine proizvedeno više od 700.000 tona uglja više nego u istom periodu prošle godine i time se, ocenjuje, nadomestila loša hidrologija.

      

Tako da, zaista u izuzetnom naporu svih zaposlenih u EPS-u mi uspevamo da prevaziđemo lošu hidrologiju i uspevamo da obezbedimo potrebne koliccine električne energije, kako bi imalo apsolutnu sigurnost u snabdevanju svih naših građana i kompletne privrede”, rekao je ministar Antić.

U mesecima pred nama, ističe Antić, nastaviće se sa maksimalno angažovanim radom i pred nama je “sigurna zima u kojoj će se bez ikakve dileme obezbediti puno snabdevanje svim energentima”, jer postoji puna koordinacija rada svih energetskih kompanija u Srbiji.

Hidroelektrana “Đerdap 1” ima šest hidroagregata, od kojih su do sada revitalizovana četiri, sa radom je počela 1970. godine, a od početka rada do septembra 2014. ukupno je proizvela više od 243 milijardi kilovat sati.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike