Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

23.10.2017

Aleksandar Antić : Projekat "Duboka prerada" - energetska stabilnost SrbijeMinistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kazao je da je početak realizacije projekta "Duboka prerada" veliki dan za NIS i Srbiju, ističući da će ta investicija omogućiti energetsku stabilnost i sigurnost.

On je, na svečanom obeležavanju početka projekta u rafineriji Pančevo, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodao da je izgradnja postrojenja važna za razvoj i povećanje BDP.

Projekat ima snažnu ekonomsku komponentu", rekao je Antić i ukazao da će se sada steći uslovi za prestanak proizvodnje mazuta i da će derivati biti čistiji.

Prema njegovim rečima, politička i ekonomska stabilnost omogućavaju investicije zbog čega je posebno zahvalio predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću.

Predsednik Gaspromnjefta Aleksandar Djukov rekao je da će ova kompanija po završetku projekta biti u rangu sa svetskim rafinerijama i dodao nema sumnje da će projekat biti uspešno realizovan bez obzrisa zšto je reč o komplikovanom i krupnom projektu.

Prema njegovim rečima, realizacija investicija će učvrstiti poziciju kompanije NIS.

Od 2009. godine do sada uložili smo više od 2,5 milijarde evra u razvoj što je omogućilo da NIS postane jedan o energetskih lidera u regionu", rekao je on.

Djukov je naveo da početak projekta pokazuje ozbiljnost namera Vlade i NIS-a razvojne politike i najavio nova ulaganja gasprom njefta.

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin kazao je da će ove godine ekonomska saradnja između dve zemlje biti veća i da se nada da će dostići iznos od 2.5 milijarde evra.

Govoreći o početku izgradnje postrojenja u rafineriji u Pančevu, Čepurin je rekao da očekuje da će projekat biti uspešno realizovan za dve godine u korist Srbije i Rusije.

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović ocenio je da početak poduhvata oslikava novu klimu u Srbiji i ekonomski prosperitet, što je kako je naveo, Srbiji ranije nedostajalo.

Mirović je rekao da je u južnobanatskom okrugu ove godine u odnosu na kraj 2016. broj nezaposlenih manji za 4.000.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev ponovio je da je investicija u izgradnju postojenja "Duboka prerada" koje je ključni projekat druge faze modernizacije rafinerije u Pančevu vredna preko 300 miliona evra.

On je rekao da se u tom slučaju primenjuju nove tehnologije koje donose nove vrednosti i dodao da se završetak radova na izgradnji planira za treći kvartal 2019.

Prema njegovim rečima, njegovom izgradnjom prerađivački kompleks NIS-a biće među najmodernijima u Evropi.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike