Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

18.10.2017

Antić sa delegacijom Merilenda o smanjenju negativnih efekata korišćenja ugljaMinistar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je da je sa privredno-političkom delegacijom savezne američke države Merilend dogovoreno da se zajednički radi na smanjenju negativnih efekata proizvodnje struje iz uglja.

On je posle sastanka sa tom delegacijom rekao da država Merilend ima slične probleme kao i Srbija jer je proizvodnja električne energije visokozavisna od uglja.

Merilend je napravio značajne iskorake u smanjenju negativnih efekata korišćenja uglja u proizvodnji struje pa ćemo zajednički raditi u tom pravcu", rekao je Antić i dodao da će se razgovarati i o tehnološkim rešenjima koja primenjuju stručnjaci te države.

On je kazao da su razmatrani i konkretni projekti i da je definisano nekoliko ključnih tema.

Razgovarali smo o smanjenju ugljen-dioksida i tehnologiji za prečišćavanje otpadnih voda iz rudarske proizvodnje jer oni koriste elektroflotaciju, kojom se izvlače metali i dobija čista voda", rekao je Antić.

Delegacija Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i predstavnici najvećih energetskih kompanija će, prema njegovim rečima, do kraja godine posetiti Merilend i razgovarati sa predstavnicima univerziteta i ekspertima kako bi se definisali ključni ciljevi.

Ideje i zahteve će obraditi američki stručnjaci i definisati konkretne programe sa kojima će doći u Srbiju početkom naredne godine", rekao je Antić.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Tivan kazao je da je najvažnje da će "uslediti zajedničke investicije i posao".

Srbiji su potrebne investicije, a u oblast životne sredine postoje neograničene mogućnosti za saradnju", rekao je Trivan.

Sastanku je prisustvovao i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike