Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

09.11.2017

Antić: Kina će podržati ideju da se Savet ministara Kina plus 16 u oblasti energetike održi u SrbijiMinistar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je u Bukureštu da je dobio uverenje kineskog ministra energetike da će ta zemlja podržati ideju da se sledeći susret ministara Kina plus 16 u oblasti energetike održi u Srbiji.

Mislim da će to biti odlična prilika za Srbiju, da se okupe privrednici, javna preduzeća, svi oni koji se bave energetikom i iz Kine i iz svih zemalja u regionu i da ta saradnja može da donese veliku dobrobit za sve naše zemlje", kazao je ministar Antić.

On je dodao da se nada se da će podrška Kine doprineti da 2018. ili najkasnije 2019., taj skup bude održan u Beogradu i da bi bilo značajno da bude praćen "ozbiljnim biznis" forumom.

Antić je u Bukureštu prisustvovao Savetu ministara mehanizma Kina plus 16.

On je rekao da je tokom boravka u tom gradu razgovarao sa većim brojem predstavnika energetskih kompanija iz Kine, Rumunije i regiona, a kao najznačajniji istakao susret sa potpredsednikom kompanije Pauer Čajna (Power China).

Ta kompanija je jedna od svetski najznačajnijih i najvećih energetskih kompanija, koja ima veliki interes za saradnju sa Srbijom i prepoznala je ovaj region i otvorila i regionalnu kancelariju i kancelariju za Srbiju kako bi pratila naše projekte i bila tu da ponudi saradnju", kazao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je rekao da ta kompanija pokazuje veliko interesovanje da zajedno sa Srbijom razvija projekat toplodalekovoda izmedju Obrenovca i beogradskih elektrana.

      

Mi cenimo da je taj projekat zaista kapitalno važan za naš ukupan energetski sistem, da je jedan od najboljih projekata koji se u ovom trenutku razvijaju i nastavićemo sa kompanijom Pauer Čajna da razgovaramo o tehničkim i ostalim aspektima neophodnim za realizaciju tog projekta", kazao je Antić.

Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike