Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

08.11.2017

Antić: Srbija lider u energetskoj saradnji sa KinomMinistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da je na sastanku ministara energetike Kine i 16 država centralne i istočne Evrope koji je održan u Bukureštu, ocenjeno da je Srbija lider u saradnji sa Kinom, koja najveći broj projekata u infrastrukturi i energetici realizuje upravo u Srbiji.

Na skupu u Bukureštu, na kome je učestvovao, Antić kaže da je istaknuto da kineske kompanije učestvuju u realizaciji najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Srbiji, ali i da su najveće investicije upravo u oblasti energetike.

U termoelektrani "Kostolac" završili smo prvu fazu vezanu za revitalizaciju bloka B1 i B2, u vrednosti od oko 300 miliona dolara. Sada smo u realizaciji druge faze koja podrazumeva povećanje proizvodnje uglja na kopu Drmno sa devet na 12 miliona tona godišnje i izgradnju nove termoelektrane snage 350 megavata, a ceo projekat vredi više od 700 miliona dolara", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je naveo da je na sastanku ministara energetike konstatovano da mehanizam saradnje koji je uspostavljen na inicijativu Kine ima dva ključna efekta: jačanje saradnje sa Kinom, kao i jačanje regionalne saradnje.

On napominje da su energetska bezbednost i sigurnost snabdevanja, regionalna pitanja i da se ne mogu posmatrati izolovano.

Samo mi u ovom trenutku imamo tri ozbiljne interkonekcije koje su u fazi izgradnje ili razmatranja. To je elektroenergetska konekcija sa Rumunijom, gasna interkonekcija sa Bugarskom, a nadamo se da ćemo nastaviti zajedničke planove za gasnu interkonekciju sa Rumunijom", kazao je ministar Antić.

Naveo je i da je na sastanku u Bukureštu odlučeno da se uspostavi redovna saradnja na nivou ministara energetike, kao i da rumunski Energetski centar preuzme operativnu ulogu u tom procesu.

Prema Antićevim rečima, ministri energetike su se dogovorili i o nastavku saradnje u okviru zajedničkih istraživanja u energetici koja će omogućiti razvoj projekata, istraživanje, transfer tehnologija, razmenu iskustava.

Dogovoreno je da eksperti iz naših zemalja odlaze u Kinu, a prva delegacija će otići već u prvom kvartalu 2018.godine. Naši kineski prijatelji su ponudili da sve države pošalju svoje ekspertske delegacije, kao i da oni snose sve troškove što za nas, kao zemlju koja štedi, nije nevažno", rekao je Antić.

Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike