Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

10.11.2017

Antić: Veća saradnja sa Republikom Srpskom u oblasti energetikeMinistar energetike Srbije Aleksandar Antić i ministar energetike Republike Srpske Petar Đokić, održali su prvu sednicu mešovitog Energetskog komiteta Srbije i RS, na kome je najavljena veća saradnja i realizacija zajedničkih energetskih projekata, kao i izgradnja hidroleketrana na Drini.

Antić je u Vladi Srbije rekao da su on i Đokić kopredsednici tog tela i da su u njemu direktori svih energetskih kompanija iz Srbije i Republike Srpske, kao i NIS, a sve u cilju kako bi se razmotrili svi aspekti energetskih odnosa Srbije i RS.

Plan je da razvijamo zajedničke energetske projekte. Mi se previše vremena grlimo i ljubimo zato što smo braća. Mislimo da je došlo vreme da radimo neke zajedničke projekte i da to treba da bude prioritet”, naglasio je Antić.

Kako je rekao, energetika ne poznaje granice i sva ta pianja su u stvari regionalna pitanja.

Antić je rekao da će su razmatrani i odnosi između Srbijagasa i Gas prometa i da su blizu postizanja rešenja, kada je reč o statusu Gas prometa u Republici Srpskoj.

Razmatrani su i problemi oko naknada za potopljeno zemljište zbog hidroelektrana Bajina Bašta i Zvornik.

Takođe, tu su i neki zajednički projekti u vezi sa saradnjom u oblasti i elektromreža, gde će biti ojačani prenosni kapaciteti i tu je planirana transbalkanska interkonekcija.

Tu je i Drina, imali smo sporazum sa Italijanima koji su odugovlačili godinama i konačno je vreme da to presečemo i da to radimo sami ili da pronađemo nekog drugog partnera. U gornjoj Drini RS ima sjajan projekat, koji je jedan od najboljih hidroenergetskih projekata u ovom delu Evrope. Zaintresovani smo da razgovaramo da i mi eventualno budemo deo tog projekta i da to partnerski razvijamo.Tu je i donja Drina čije potencijale možemo da stavimo u funkciju”, kaže ministar.

Antić je rekao da možemo da učimo od Republike Srpske po pitanju davanja koncesija.

Na pitanje novinara da li može Srbija da poveća količine gasa za BiH i kako vidi navode da bi Srbija, ako poveća cene transporta gasa, mogla da uceni Federaciju BiH, Antić je kazao da je Srbija vrlo principijelna po tom pitanju i da za Srbiju snabdevanje gasom nije političko pitanje.

Niti sme, niti će ikada biti, što se nas tiče. Zalažemo se za potpuno transparentan pristup i za to da cene tranzita moraju biti identične. Količine gasa koje preko Srbije idu za Republiku Srpsku i Federaciju BiH, idu u skladu sa mogućnostima i ako potrebe budu veće, o tome ćemo razgovarati. Potpuno je bezrazložno i besmileno to pitanje politizovati, jer snabdevanje građana energentima ne sme biti političko pitanje”, naglasio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ministar Đokić je rekao da je Energetski komitet nedavno osnovan i da je danas održana prva sednica u Vladi Srbije.

Više pitanja smo razmatrali i pomenuli sve što bi moglo da bude predmet saradnju, kazao je Đokić”.

Kazao je da se radi o velikim i manjim investicijama u hidro i druge energetske objekte na prostoru RS ili na području granice Srbije i RS.

Prema njegovim rečima, Drina ima veliki potrencijal, i u gornjoj Drini bi mogle da budu izgrađene četiri hidroelektrane, na srednjoj tri i u donjoj - četiri hidrolektrane.

Đokić je rekao da će sa Kinezima graditi hidroelektranu “Buk Bijela” u Republici Srpskoj sa pratećim hidroelektranama i da bi RS volela da se u taj projekat uključi Srbija. “Radujemo se spremnosti Srbije da bude investitor u energetske projekte na prostoru RS. To je za nas jako značajno i ne samo što ćemo podržati te projekte već ćemo ih zajedno realizovati”, ocenio je on.

Republika Srpska je, dodao je, spremna da zajedno sa Srbijom radi na razvijanju interkonekcije između RS i BiH i Srbije u oblasti elektroprenosa.

Na putu smo da rešimo pitanje Gas prometa kao jednog dela sistema Srbijagasa i tu su potrebne saglasnosti dve vlade. Želimo da nastavimo projekte gasifikacije RS i nadamo se da će doći do rešnja po pitaju gasovoda Južni tok i slično", dodao je Đokić.

Na pitanje o odnosima Srbije i Federacije BiH po pitanju gasa, Đokić je kazao da RS ima kraću deonicu gasovoda za šta je zadužen Gas promet i da je pripremljen sporazum za rešavanje njegovog statusa.

Očekujem da će vlade Srbije i Republike Srpske dati podršku za to pitanje. Ne znam šta će odlučiti Srbijagas po pitanju cena, ali ne očekuemo da usvoji tarife koje bi bile različite za kupce i distributere u zavisnosti da li su u RS ili Federaciji BiH. Nema razloga da to bude različito, kazao je Đokić.”

On je rekao, takođe, da Republika Srpska ne želi da zatvori gasni sistem kroz RS, kako bi sprečila dotok gasa do Sarajeva, kao i da to pitanje treba rešiti sporazumno.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike