Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

27.11.2017

Održan prvi sastanak Radne grupe za implementaciju Projekta „Jadar“ kod LozniceU Ministarstvu rudarstva i energetike održan je prvi sastanak zajedničke Radne grupe za implementaciju Projekta „Jadar“. Radnom grupom predsedava ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koja će koordinirati rad svih nadležnih ograna, institucija i drugih subjekata angažovanih na tom Projektu. Na taj način omogući će se efikasniji razvoj Projekta “Jadar” kroz studijsku fazu i proces dobijanja dozvola, a u skladu sa zakonom. Očekuje se da će Srbija, zahvaljujući nalazištu litijuma i borata moći da generiše značajan deo svetske proizvodnje litijuma.

Cilj Radne grupe je da omogući što efikasniju implementaciju aktivnosti u procesu otvaranja rudnika i početka eksploatacije litijuma i borata, što će kapitalno uticati na razvoj Srbije. Razvoj projekta u zadatim vremenskim okvirima, i njegovo sprovođenje učiniće Srbiju u bliskoj budućnosti ključnim prerađivačem dva veoma važna elementa – litijuma i bora – koji su bitni za primenu savremenih tehnologija u različitim granama privrede. Na taj način ćemo dati zamajac rastu srpske ekonomije”, istakao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Sastanku su prisustvovali Vidoje Petrović gradonačelnik Loznice i Ričard Stori, generalni direktor kompanije Rio Sava Exploration.

Vlada Republike Srbije i kompanija Rio Tinto potpisale su krajem jula ove godine Memorandum o razumevanju u vezi implementacije Projekta “Jadar”. Kompanija Rio Tinto do sada je uložila preko 90 miliona američkih dolara.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike