Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

23.11.2017

Antić: Srbija će ostati najznačajniji partner Kine u ovom delu EvropeNovi put svile ili globalni projekat "Pojas i put" velika je šansa za razvoj celog Balkana, a Srbija će zadržati ulogu najznačajnijeg partnera Kine u ovom delu Evrope, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić na otvaranju druge Međunarodne konferencije "Balkan na Novom putu svile: bezbednosni izazovi i rizici unutra Inicijative 16 + 1".

Antić je, na konferenciji u organizaciji Fakulteta bezbednosti i predstavnika akademske zajednice Kine, rekao da Balkan ima značajno mesto u tom velikom projektu.

Ovaj projekat, na raskrsnici koja je za nas često bila kazna, daje šansu da postane naša velika privilegija i svi zajedno moramo da je iskoristimo za razvoj čitavog regiona. Tu šansu moramo da iskoristimo", naglasio je Antić.

On je naglasio da treba da sarađujemo u regionu i prevaziđemo probleme iz prošlosti, pošto smo suviše vremena izgubili u pronalaženjima razlika.

Antić veruje da će Srbija aktivnom regionalnom politikom i pozivima za saradnju u regionu, stvaranjem dobrih odnosa sa svim državama u regionu, biti lokomotiva na tom putu.

Kina će bez sumnje biti prva svetska ekonomija i jedan od naših najzačajnijih ekonomskih partnera", naglasio je Antić.

Podsetio je da je Srbija otkako je ustanovljen mehnizam 16 plus 1, 2012. godine, jedina zemlja koja je na ministarskom nivou održavala odnose.

Kako kaže, Srbija je dala veliki doprinos da ta inicijativa preraste u ozbiljan institucionalni okvir koji poprima sve ozbiljnije forme i bez dileme taj okvir postaje značajan element kinesko - evropskih odnosa.

Antić navodi da ne možemo zadržati infrastukturne, energetske i druge projekte, kao ni trgovinu, unutar granica i da je Kina prepoznala važnost regionalnih projekata. Podsetio je da je Srbija sa Kinom realizovala više projekata i da su mnogi u toku, na primer izgrađen je most preko Dunava između Zemuna i Borče, realizovana je prva faza radova u Kostolcu, započeta druga faza izgradnje novog bloka B3, zatim grade se deonice Koridora 11, kineskim partneri su preuzeli Železaru Smederevo i drugo.

Ambasador Kine Li Mančang je rekao da Srbija pridaje veliku pažnju saradnji sa Kinom i da njegova zemlja to veoma poštuje.

On je istakao da je veoma srećan što je ambasador baš u Srbiji i da njegove kolege, na primer u Mađarskoj, moraju da se pomuče da nađu šta će biti potpisano sa Kinom na predstojećem samitu u Budimpešti, dok, kada je reč o Srbiji, on mora da se pomuči pošto ima mnogo toga što treba da se potpiše.

Između dva naroda postoji dosta zajedničkog, zahvaljujemo se vašem narodu podržava važne kineske interese i mi isto tako podržavamo interese Srbije", naveo je Li.

Rekao je da je na nedavno održanom nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine poslata jasna poruka - mi se zalažemo za uspostavljanje novog modela međunarodnih odnosa.

To konkretno znači, države bez obzira na veličinu i razvijenost, treba da budu ravnopravne, da poštujemo jedni druge i suveretnitet, da se ne mešamo u unutrašnje stvari drugih zemalja, već da poštujemo njihov izbor. Treba svi da budemo pobednici, a ne da imamo pobednika i poraženog, to je osnova na kojoj treba da razvijamo čovečanstvo", istakao je ambassador NR Kine u Srbiji.

Saradnja između Srbije i Kine je baš na toj osnovi i može da bude dugoročna, poručio je Li Mančang.

Kina je od 2013. u zemlje na koridoru „Pojas i put” uložila 50 milijardi dolara, a predsednik Si Đinping je najavio nova ulaganja od najmanje 80 milijardi dolara. Ovaj veliki projekat, u koji je Kina spremna da uloži ogromne iznose novca, uključuje izgradnju i povezivanje infrastrukture, odnosno mreže puteva i železnica od više od 13.000 kilometara za izvoz robe, kao i luke i industrijske parkove.

 

Antić: U Budimpešti ugovor za toplovod Obrenovac-Beograd

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je izjavio da će na samitu predsednika vlada u Budimpešti 27. novembra, u okviru Mehanizma saradnje sa Kinom 16 plus 1, biti potpisan ugovor za izgradnju toplovoda između Obrenovca i Beograda.

U ponedeljak ćemo potpisati ugovor kojim počinje izgadnja toplodalekovoda između Obrenovca i Beograda. Konačno ćemo iskoristiti to što u neposrednoj blizini Beograda imamo najveću termoelektranu na Balkanu (TENT) i da možemo da iskoristimo deo njenog potencijala za grejanje stanova", rekao je Antić na drugoj Međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Balkan na Novom putu svile: bezbednosni izazovi i rizici unutar Inicijative 16 + 1".

On je istakao da će tako u narednih nekoliko godina moći da se ostvari višedecenijski san.

Antić je kazao da je za taj samit u Budimpešti spreman veći broj ugovora i međudržavnih sporazuma. Ministar je najavio da se očekuje potpisivanje komercijalog ugovora za izgradnju deonice Koridora 11 od Preljine do Požege, komercijalnog ugovora za deonicu pruge Novi Sad - Subotica u okviru projekta za modernizaciju pruge Beograd - Budimpešta, kao i protokola o uslovima za izvoz goveđeg mesa u Kinu, kao i pomenuti toplovod.

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, Grada Beograda i Termoelektrane "Nikola Tesla" (TENT) potpisali su ranije sa kineskom kompanijom "Power Construction Corporation of China”, Memorandum o razumevanju za projekat izgradnje toplodalekovoda Obrenovac-Novi Beograd.

Korišćenjem tople vode iz TENT-a za grejanje Novog Beograda godišnje će se uštedeti 43 miliona evra na uvozu gasa koji koriste Beogradske toplane.

Toplovod je počeo da se gradi 1995. godine, a 1997. je izgradnja zaustavljena. Cevi su izvađene, a kanali zatrpani i 2002. godine od tog projekta se bilo odustalo.

 

Antić: Valjevo i Kraljevo prvo da izmire dugove EPS-u

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da Kraljevo i Valjevo neće moći da promene snabdevača strujom za javnu rasvetu dok prvo ne izmire dugove EPS-u.

Hrvatska Elektroprivreda je nedavno saopštila da u Srbiji već snabdeva strujom jedno preduzeće i da će uskoro isporuka električne energije krenuti i za dva srpska grada.

Kako se navodi u saopštenju, HEP Energija u Srbiji strujom snabdeva kompaniju Cimos a u završnoj je fazi i priprema isporuke električne energije za gradove Kraljevo i Valjevo.

Antić je odgovarajući na pitanja novinara da to prokomentariše, podsetio da je tržište električne energije u Srbiji otvoreno 2013. i naveo da je EPS i pored te činjenice zadržao 98 odsto tržišta.

On je istakao da je Zakon o energetici predvideo takve situacije i da zabranjuje promenu snabdevača ako prema prvom snabdevaču imate bilo kakva dugovanja.

Tako da Kraljevo i Valjevo, pričamo samo o javnoj rasveti, neće moći da promene snabdevača dok ne izmire ukupne dozvole prema prethodnom snabdevaču. Pa, našta bi to ličilo da sada svako ko duguje nekome za struju ili gas u jednom trenutku kaže - pa dobro ja ću sad da promenim snabdevača i ima da me snabdeva neko drugi", naveo je ministar.

Kaže da preduzeća za javnu rasvetu u Kraljevu i Valjevu nemaju mogućnost po zakonu dok ne izmire ukupne dozvole da promene snabdevača.

Antić je podsetio da, kada su građani u pitanju, ukupno snabdevanje u Srbiji drži EPS i dodao da je to posledica i regulisanih cena struje, ali i da je tu i kompletno komercijalno tržište.

Naše ukupno tržište električne energije je oko 34.000 gigavat sati, a na to komercijalno snabdevanje ode 12.500 gigavat sati, a ovo o čemu mi pričamo je 20 gigavat sati, što je na nivou zanemarljivog podatka.

Prema njegovim rečima, iako je tržište već četiri godine otvoreno, EPS je zadržao 98 odsto tržišta, što je dokaz da se EPS odlično snašao u tržišnim uslovima.

Druga stvar, svako preduzeće i ustanova ima obavezu da raspiše tender, neki put mogu i da pronađu bolju ponudu, ali ne mogu da promene snabdevača dok prema prethodnom ne izmire dugove", zaključio je Antić.

EPS je tim povodom saopštio da na tržištu električne energije u Srbiji nije retka pojava da kupci koji imaju neizmirena i značajna dugovanja pokušavaju da izbegnu plaćanje svojih obaveza raspisivanjem procesa javnih nabavki. Kako se navodi u saopštenju EPS-a, cilj takvog poteza je da se promeni snabdevač u trenutku kada imaju neplaćene račune, međutim zakonska obaveza nalaže da se pre promene snabdevača izmiri dug prethodnom.

“Grad Valjevo je tri puta pokušao to da izbegne. Grad Kraljevo je u vreme raspisivanja tendera za snabdevanje za potrebe javne rasvete imao dug prema JP EPS od tri mesečne fakture, što je ukupno oko 45 miliona dinara. I grad Valjevo je imao višemesečna dugovanja prema JP EPS, koja su u trenutku raspisivanja javne nabavke iznosila čak šest mesečnih faktura, tačnije 40 miliona dinara. Ni Kraljevo ni Valjevo, nisu u potpunosti do danas izmirili svoje obaveze", navodi se u saopštenju.

EPS navodi da je, iako je imao pravo da primeni meru isključenja, prebacio te kupce na rezervno snabdevanje kako bi građani imali javnu rasvetu. To preduzeće navelo je i da učestvuje na tenderima velikih komercijalnih kupaca, sa cenom koja je ispod tržišne u toj kategoriji kupaca, i ističe da su prema podacima Eurostata, komercijalne cene prema nivou potrošnje u prvoj polovini 2017, kada se radi o potrošnji od 500.000 do dva miliona kWh, veće u Hrvatskoj za čak 28,6 odsto.

EPS podseća da je tržište električne energije u Srbiji otvoreno 1. januara 2015. godine, što znači da svi kupci imaju pravo odabira snabdevača, kao i da ono zahvaljujući svojoj ponudi, kvalitetom usluga i povoljnim cenama snabdeva 98 odsto tržišta komercijalnih kupaca električne energije.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike