Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

20.11.2017

Počela izgradnja novog bloka u Termoelektrani Kostolac - TE "Kostolac B3"Danas je položen kamen temeljac za izgradnju novog, trećeg bloka u Termoelektrani Kostolac, snage 350 megavata, a očekivana godišnja prozvodnja električne energije je oko 2,5 milijardi kilovat časova. To je najveća investicija u domaćem energetskom sektoru u prethodne tri decenije.

Ukupna vrednost II faze projekta modernizacije TE Kostolac B je 715, 6 miliona dolara, od čega su ulaganja u izgradnju novog bloka B3, snage 350 MW, 613 miliona dolara, a počinju izgradnjom dimnjaka i sistema za hemijsku pripremu vode. Ukupno 85 odsto za finansiranje projekta obezbeđeno je iz kredita kineske Eksim banke, a ostatak obezbeđuje EPS. Rok za otplatu je 20 godina, uključujući i 7 godina grejs perioda, uz fiksnu kamatu od 2,5 odsto godišnje.

Saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta izgradnje novog bloka B3, na lokaciji TE Kostolac B, dobijena je od Ministarstva zaštite životne sredine u oktobru 2017.”, rekao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. "Studija uticaja na životnu sredinu, koja je rađena u saradnji sa rumunskom stranom, deo je ukupne dokumentacije i radovi ne bi mogli da počnu bez toga", kazao je on i odbacio spekulacije da postoji tužba zbog toga što će njegov rad ugroziti životnu sredinu.

Antić je dodao da se Projekat realizuje uz uspešnu saradnju sa Rumunijom i u skladu sa konvencijom ESPOO o prekograničnom uticaju na životnu sredinu. Ministar je istakao da je javna rasprava o uticaju na životnu sredinu vođena i u Rumuniji.

Tehničke karakteristike novog bloka podrazumevaju vrednost emisija u dozvoljenim, graničnim vrednostima: sumpor-dioksid SO2 - ispod 150mg po metru kubnom, azotni oksidi - ispod 200mg po metru kubnom i praškaste materije - ispod 10 mg po metru kubnom.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je rekao da je polaganje kamena temeljca za termoblok u Kostolcu izuzetno važno za elektroprivredu zemlje, ali i za celu privredu.

Naveo je da je vrednost investicija u elektoenergetski sektor trenutno tri milijarde evra i da su to najveće investicije u nekoj oblasti. Ministar je podsetio da je u toku gradnja postrojenja za novih 1.000 megavata struje.

Obeležavanju početka radova prisustvala je premijerka Ana Brnabić koja je rekla da je trenutno vrednost zajedničkih projekta Srbije i Kine šest milijardi dolara.

Ona je istakla da se nada da će sledeće nedelje u Budimpešti na samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope sa kineskim premijerom potpisati ugovore a gradnji toplovoda Obrenovac-Beograd i deonice Koridora 11 od Preljine do Požege.

Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić je rekao da je B3 u Kostolcu prvi termoblok koji se gradi posle 26 godina i da on čini pet odsto od ukupnih instalisanih elektroenergetskih kapaciteta u Srbiji.

Po njegovim rečima, u izgradnji tog bloka učestvovaće veliki broj srpskih kompanija.

On je kazao da je odmakla izgradnja luke na Dunavu, kao i da su oba bloka TE Kostolac modernizovana, uradjeno odsumporavanje i prošireni kapaciteti kopa Drmno.

Potpredsednik CMEK (China Machinery Engineering Corporation) Tong Zigang rekao da je urađen veliki deo pripremnih radova za B3 i da je to projekat sa visokim zahtevima i sposobnostima upravljanja.

Kineski partneri će se pridržavati ugovora, zakona i lokalnih običaja", rekao je Zigang i dodao da će iz Kine biti isporučena najkvalitetnija oprema za novi blok.

Projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, koji je potpisan 21. avgusta 2009. godine.

Izgradnja bloka B3 deo je druge faze realizacije projekta uz povećanje proizvodnje Kopa Drmno sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje da bi se obezbedile dovoljne količine uglja za novi blok.

Izgradnja novog termobloka Kostolac B3 planirana je prema najstrožim evropskim standardima i tehničkim propisma.

Ugovorom je predviđeno i da sva oprema koja će biti ugrađena u novi blok ispuni evropske normative kvaliteta.

Završeni su arheološki istražni radovi na lokaciji budućeg objekta prema uslovima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture o primeni mera zaštite u zoni arheolškog lokaliteta Viminacijum.

U TE Kostolac B u okviru prve faze projekta završene su revitalizacije blokova B1 i B2 koji sada proizvode električnu energiju ukupnom snagom od 700 megavata, a izgrađeno je i novo postrojenje za odsumporovanje dimnih gasova.

Prvi deo kineskog kreditnog aranžmana uključuje i izradnju infrastrukturnih objekata, pristaništa na Dunavu, koja je počela ove godine i železničke pruge u dužini od 18 kilmetara za dovoz krečnjaka i opreme i odvoz gipsa. Ugovorena vrednost tog dela projekta je 344,6 miliona dolara.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike