Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

29.11.2017

Potpisan ugovor za izgradnju vetroparka kod KostolcaEPS je pokrenuo projekat izgradnje Vetroparka u Kostolcu snage 66 megavata koji će strujom moći da snabdeva 30.000 potrošača. Za investiciju vrednu 97 miliona evra, 80 miliona biće obezbeđeno iz kredita nemačke razvojne banke KFW sa kojom je danas, Elektroprivreda Srbije (EPS), potpisala ugovor.

Na četiri lokacije biće podignuto 20 stubova sa vetrogeneratorima. Očekivana godišnja proizvodnja u EPS-ovom vetroparku je oko 150 miliona kilovat-sati.

Plan je da gradnja počne 2019. godine, a proizvodnja struje godinu dana kasnije.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić, rekao je da je važno da EPS, kao najveća energetska kompanija u ovom delu Evrope, "ozbiljno nastavi razvoj i realizaciju projekata iz OIE". On je izjavio da je to prvi takav projekat EPS-a, kao i da očekuje nastavak razvoja projekata iz OIE i u hidro-sektoru.

Obnovljivi izvori energije nemaju alternativu, to je nešto što nam budućnost donosi i svi ćemo se jednog dana probuditi u Srbiji u kojoj će sva energija biti proizvedena iz tih izvora", kazao je Antić.

On je dodao da je izgradnja vetroparka u Kostolcu "korak koji će Srbiju približiti cilju od 27 odsto potrošnje energije iz obnovljivih izvora".

Podsetio je da je trenutno izgrađeno oko 100 megavata iz obnovljivih izvora i da se trenutno razvija oko 500 megavata, a najveći deo iz energije vetra.

Izgradnja vetroparka u Kostolcu se ne nalazi u kvoti od 500 megavata iz energije vetra za koju je Srbija dala podsticajnu tarifu, ovo je dodatak svemu tome", objasnio je ministar Antić.

Kako je rekao, u ovom trenutku u Srbiji se sprovode projekti u vrednosti od oko tri milijarde evra, a "EPS je lider i približava se iznosu od dve milijarde evra".

Vetropark će biti izgrađen na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta EPS-ovog ogranka „TE-KO Kostolac“. Stubovi sa vetrogeneratorima trebalo bi da budu postavljeni na četiri lokacije – Klenovnik, Đirikovac, Petka i Drmno. Visina stubova biće 117 metara, a poluprečnik elise 63 metra, tako da će ukupna visina vetrogeneratora biti 180 metara.

EPS će obezbediti oko 15 miliona evra sopstvenih sredstava za realizaciju projekta.

Urađena je studija opravdanosti sa idejnim projektom izgradnje i priprema se projekat za građevinsku dozvolu. Merenja na terenu i dalje traju, a dosadašnji rezultati pokazuju da je procenjena snaga vetroparka od 66 megavata praktično zagarantovana.

Rok otplate kredita je do 15 godina, uključujući i grejs period od četiri godine, a fiksna kamatna stopa iznosi 0,85 odsto godišnje.

Od ukupne investicije, 80 miliona evra je iz kredita, a milion evra su bespovratna sredstva koja će biti uložena u stručni deo, koji je neophodno uraditi pre početka izgradnje vetroparka", kazao je V.D. direktora EPS-a Milorad Grčić.

Direktor kancelarije KfW banke Arne Gos (Gooss) kazao je da će projekat izgradnje vetroparka "napraviti put" ka većoj upotrebi energije koja se proizvodi iz obnovljivih izvora.

Ovaj projekat će smanjiti emisiju ugljendioksida, a imaće i povoljan uticaj na klimu", ocenio je Gos.

Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike