Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

27.11.2017

Kinezi će graditi toplodalekovod Obrenovac - Novi BeogradGradonačelnik Beograda Siniša Mali u Budimpešti je, na Samitu "16+1", potpisao ugovor o izgradnji toplodalekovoda Obrenovac - Novi Beograd sa kineskom kompanijom "Power Construction Corporation of China".

Toplovod će biti dug 26 kilometara, a ugovor je vredan 190 miliona evra. Ugovor je u ime Beogradskih elektrana potpisao direktor Goran Aleksić, a u ime kineske kompanije Jang Fan, a potpisivanju su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Korišćenjem tople vode iz TENT-a za grejanje Novog Beograda godišnje će se uštedeti 43 miliona evra na uvozu gasa koji koriste Beogradske toplane. Toplovod je počeo da se gradi 1995. godine, a 1997. je izgradnja zaustavljena. Cevi su izvađene, a kanali zatrpani i 2002. godine od tog projekta se bilo odustalo.

Ministar rudarstva i energetike i nacionalni koordinator za Mehnizam saradnje "16+1" Aleksandar Antić rekao je da bi izgradnja toplodalekovoda, koji je važan projekat za ukupnu energetsku stabilnost naše zemlje, mogla da bude završena do 2020. godine.

Reč je o projektu koji povećava eneretsku bezbednost naše zemlje, jer substituiše upotrebu uvoznog gasa energijom koju sami proizvodimo, objasnio je ministar Antić.

On je kazao da je to projekat o kojem se priča već više od 20 godina i da je to jedan najboljih energetskih projekata u našoj zemlji. Antić ističe da će povraćaj investicije biti za oko sedam godina, da će projekat obuhvatiti priključno postrojenje u TENT-u, toplovod dug 26 km sa priključnim postrojenjima na Beogradske elektrane i pratećim sistemom da se očuva toplota.

Taj projekat će promeniti naš energetski ssitem, substituiše nekoliko stotina miliona metara kubnih uvoznog gasa ili 43 miliona evra godišnje je ušteda koja će Beogradskim elektranama obezbediti da same vrate čitav kredit, izjavio je Antić.

Kaže da će početak izgradnje biti definisan ugovorom i da će se to znati kada budu završeni pregovori oko finansijskog zajma sa Eksim bankom iz Kine.

Očekivano je da u narednih godinu dana, od trenutka kada se zaključi Sporazum o finasiranju, rok za izvođenje radova bude 24 meseca. Očekujem da 2020. a po svim parametrima projekat bude zaključen", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Gradonačelnik Siniša Mali je rekao da je to važan projekat za Beograđane, pošto će toplodalekovodom biti povezan TENT u Obrenovcu sa Beogradskim elektranama.

To je ostvarenje višedecenijskog sna da se toplom vodom iz Obrenovca greju domaćinstva u Beogradu i da ne zavisimo od uvoznog gasa. To je veliki projekat vredan skoro 200 miliona evra", rekao je on.

Mali je, takođe, potpisao danas sa kineskim partnerima Sporazum o zajedničkom sprovođenju projekta prerade i odlaganja otpadnih voda iz centralnog gradskog područja. Sporazum je potpisan sa Kineskom inženjerskom mašinskom korporacijom. Sporazum je potpisao zastupnik korporacije Li Ksukjang.

Drugi projekat, završetak primarne kanalizacije i izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom Selu, koji je vredan oko 250 miliona evra", naveo je Mali.

Ta dva projekta, zajedno sa već potpisanim projektom o sređivanju deponije Vinča od 300 miliona evra, koji će raditi francusko- japanskim konzorcijumom, vrede oko 750 miliona evra, naglasio je Mali.

Istakao je da će Beograd po pitanju komunalne infrastrukture i ekologije biti rame uz rame sa svim ostalim velikim metropolama koje su te velike sisteme napravili odavno. Predviđeno je da realizacija sva tri projekta počne krajem naredne godine. Mali je naveo da je cilj da svako domaćinstvo u gradu ima priključak na kanalizaciju i da podsetio da je dat rok od 10 godina da se to sprovede.

Kaže da Beograd ima na stotine malih izliva kanalizacije u Savu i Dunav po čemu smo trenutno možda i jedini grad u Evropi koji to radi i u Savu i u Dunav, i Beograd je možda jedini u Evropi koji svoju kalizaciju izliva u te reke.

On je zahvalio Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću na podršci za te projekte.

 

Antić: Srbija opet dominantna na samitu 16 plus 1

Srbija je i ove godine bila dominantna na samitu 16 plus 1 i ponovo je pokazala posvećenost saradnji sa Kinom i celim regionom, izjavio je nacionalni koordinator za Mehanizam saradnje Kine sa 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope Aleksandar Antić.

      

Srbija je i ove godine dominirala na samitu Kine 16 plus 1. Pored odličnog nastupa premijerke Ane Brnabić i ove godine smo potpisali najveći broj dokumenata. To je posledica činjenice da je Srbija posvećena svom razvoju i da imamo dobre projekte i sposobne ljude", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je kazao da je izuzetno zadovoljan ukupnim nastupom na samitu i da možemo veoma pozitivno da ocenimo sve aktivnosti, koje smo kao država imali u pripremi današnjeg samita u Budimpešti.

Potpisali smo četiri dokumenta, dva komercijalna ugovora, ugovor o izradnji deonice autoputa Preljina –Požega, Ugovor o izgradnji toplodalekovoda između Obrenovca i Novog Beograda, potpisali Sporazum o izgradnji i završetku interceptora čitave mreže kanalizacionih priključaka i za fabriku za preradu otpadnih voda", precizirao je Antić.

Ministar je dodao da je Srbija potpisala i veoma važan protokol kojim su definisani svi uslovi za izvoz goveđeg mesa u Kinu.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike