Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

04.12.2017

Počeo projekat za odsumporavanje u TENT-u AU TENT-u počinju radovi koji će omogućiti smanjenu emisiju sumpor-dioksida

U Termoelektrani "Nikola Tesla A" u Obrenovcu počela je realizacija projekta za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT- A, a ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je rekao da će projekat biti završen u poslednjem kvartalu 2022. godine.

Projekat je vredan 167 miliona evra i u TENT-u A je održan uvodni sastanak povodom početka projekta, sa predstavnicima EPS-a i japanske kompanije Micubiši Hitači pauer sistem.

Domaće kompanije će učestvovati više od 50 odsto u realizaciji projekta.

Zahvaljujući tom projektu, emisije sumpor-dioksida biće smanjene devet puta, sa oko 74.000 tona na 7.800 tona godišnje, što je u skladu sa našim obavezama i evropskim direktivama.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je kazao da se sada u našem energetskom sektoru realizuju investicije u iznosu od oko tri milijarde evra, od čega su investicije EPS-a najveće i najvažnije.

Dodao je da je plan da već u narednih godinu do godinu i po dana, tekuće investicije u energetskom sektoru iznose između četiri i pet milijardi evra, što je dokaz da ćemo kao država biti dugoročno energetski stabilni.

Vlada Sbije i EPS se nalaze usred najznačajnijeg investicionog perioda u našoj skorijoj istoriji, u prethodnih više od 30 godina i verujem da ćemo u narendom periodu biti još bolji i da ćemo raditi još važnije stvari", naglasio je ministar Antić.

On je istakao da se u TENT-u A proizvodi godišnje oko 10.000 gigavat časova struje, što je oko 30 odsto ukupne proizvodnje električne energije u Srbiji.

Ovim projketom mi štitimo i čuvamo trećinu naše električne energije, odnosno obezbeđujemo da se sa njom nastavi i nakon 2023. godine i činimo naš energetski sistem sigurnim", naveo je ministar.

U TENT-u A je nužno da se počne sa odsumporavanjem od 2023. godine.

Antić je kazao da su on i v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić, započeli sastanak simbolično u minut do devet sati, zbog realizacije projekta sa japanskim paratnerima, "zbog čega moramo da budemo vrlo precizni".

Kako je rekao, projekat je deo ukupnih napora vlade i EPS-a da naš energetski sistem nadokandi period kada nismo imali dovoljno investicija, kao i standardne u ekologiji, kako bi unapredili naše energetske kapacitete.

Ministar navodi da je u budžetu za 2018. godinu obezbeđena gararancija za pojekat odsumporavanja u TENT -u B.

On je istakao i da je to velika šansa za naše kompanije da naprave ekološki iskorak i sa gigantom kao što je Micubiši, steknu nova znanja i potrebne reference.

Jedan od nus proizvoda u procesu odsumporavanja je dobijanje oko 110 tona gipsa po satu rada termoelektrane, što bi mogla da iskoristi građevinska industrija Srbije.

Antić je pozvao domaću građevinsku industriju da da inicijative EPS-u, kako da se taj potencijal iskoristio.

EPS i kompanija Micubiši Hitači pauer sistem potpisali su u septembru u Vladi Srbije Sporazum za izgradnju postrojenja za odsumporavanje, odnosno višestruko smanjenje prisustva sumpor-dioksida u TENT-u A.

V.d. direktora EPS-a Grčić je rekao da i taj projekat dokazuje da EPS postaje kompanija u rangu najrazvijenih energetskih kompanija u Evropi.

Obeležavamo danas početak realizacije projekta za odsumporavanje u TENT -a u Obrenovcu, čime su eliminisane sve sumnje koje su postojale prethodnih godina - da li će ikada početi realizacija", naveo je Grčić.

On je istakao da se značaj tog projekta može sagledati kroz procenat struje u termoelektranama TENT A i B, gde dobijamo oko 54 odsto ukupne proizvodnje električne energije u Srbiji.

Grčić je rekao da je taj projekat jedan od projekata koje EPS, Ministarstvo energetike i Vlada sprovode u cilju modernizacije postojećih sistema, očuvanja i povećanja proizvodnih kapaciteta,ali i usaglašavanja sa evropskim standardima za očuvanju životne sredine.

Mi smo već u fazi pripreme projekta za odsumporavanje u TENT - B", dodao je on.

Grčić je podsetio da je nedavno započeta izgradnja trećeg bloka u Kostolcu od 350 megavata, koji je vredan 650 miliona evra, sa izgradnjom novog sistema u rudniku.

Takođe, EPS modernizuje hidrokapacitete, sledeće godine počinje izgradnja vetroparka u Kostolcu sa instalisanom snagom od 66 megavata, u vrednosti od 100 miliona evra, radi se intenzivno na otvaranju novog kopa Radljevo u Kolubari, iz kojeg bi 2019. trebalo da krene ugalj... , podsetio je Grčić.

Naše obaveze su da sačuvamo sve nasleđene proizvodne i distributivne kapacitete, da ih sve unapredimo, modernizujemo i približimo EU", kazao je on.

Grčić je rekao da je planiran remont dva najstarija bloka u TENT -u A, a to su blokovi A1 i A2, koji će nakon remonta biti skoro kao novi i jači za po 40 megavata.

Podsetio je da je u Budimpešti prošlog meseca potpisan ugovor za izgradnju toplodalekovoda od TENT-a u Obrenovcu do Novog Beograda koji će služiti za grejanje Beograda.

Grčić je zahvalio na podršči Ministarstvu rudarstva i energetike i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Predstavnik konzorcijuma Micubiši Hitači pauer sistem Hideto Kavata, izrazio je zadovoljstvo i zavalio što su dobili taj posao i obećao da će sve biti urađeno po najvišim standardima i u predviđenom roku.

Kavata je rekao da će taj konzorcijum zajedno sa domaćom firmom “Jedinstvo” realizovati projekat.

Naš cilj je da poboljšamo životnu sredinu i lokalnu privredu. Učešće domaćih firmi će biti veće od 50 odsto", kazao je Kavata.

On je podsetio da je Srbija pomogla Japanu nakon prirodniih nepogoda, zemljotresa i cunamija 2011, zbog čega Japan želi sada da pomogne Srbiji.

Kavata je izjavio da je Micubiši zainteresovan i za učešće u realizaciji projekta izgradnje postrojenja za odsumporavanje u TENT-u B.

Projekat se realizuje u okviru sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Japana, na osnovu kojeg je između EPS-a i Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA potpisan Sporazum o zajmu za finansiranje projekta.

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova u Obrenovcu gradiće se za četiri bloka TENT A snage po 350 megavata, koji kao gorivo koriste lignit iz površinskih kopova RB Kolubara.

Na blokovima A3, A4, A5 i A6 primeniće se tehnologija odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom, uz korišćenje krečnjaka kao reagensa.

Kao nus-proizvod dobijaće se gips koji se može koristiti u građevinarstvu, a pomešan sa pepelom i za izgradnju puteva.

Rok za završetak izgradnje postrojenja je 42 meseca od datuma stupanja Ugovora na snagu.

Za unapređenje zaštite životne sredine od 2017. do 2025. godine EPS planira ulaganja od oko 900 miliona evra i to kroz realizaciju projekata za smanjenje emisije zagađujućih materija u vazduhu iz termoelektrana, što uključuje i izgradnju sistema za odsumporavanje.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike