Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

13.12.2017

Antić: Za gradove - pitanja energetske efikasnosti postaju pitanja prvog prioritetaMinistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, i v.d. gradske sekretarke za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, obišli su danas JKP „Gradsko stambeno”, koje je realizovalo pilot projekat energetske sanacije objekta javne namene po standardima energetske efikasnosti.

Ministar Antić zahvalio se Gradu Beogradu na promociji i realizaciji projekata energetske efikasnosti, s obzirom na to da se Srbija nalazi na začelju evropskih država po neracionalnom utrošku energije.

      

Kada je energetska efikasnost u pitanju, duboko verujem da je ključno da probudimo svest kod građana da je neophodno da svi daleko efikasnije i racionalnije trošimo energiju. I zbog nas samih, ali i generacija koje dolaze, kojima treba da ostavimo jedan održiv sistem - sa kvalitetnim vazduhom, zemljištem, vodom i hranom – ukazao je Antić.

Zato je neophodno da se daleko odgovornije ponašamo prema okruženju u kojem živimo i da zajedno počnemo da poštujemo ono što imamo, poručio je on i upozorio da je energija, po svim podacima, nešto što trenutno najneracionalnije koristimo. Antić je istakao da se Ministarstvo rudarstva i energetike tim pitanjem bavi već duži period. U promociji energetske efikasnosnosti formiran je, prema njegovim rečima, Budžetski fond iz koga je urađeno 39 objekata širom Srbije.

Rezultati su odlični, jer je napravljena ušteda na tim objektima veća od 40 odsto u potrošnji finalne energije na godišnjem nivou, ali sa druge strane, svi zajedno treba da stavimo prst na čelo da se zapitamo koliko širom Srbije i grada Beograda koristimo energiju na jedan krajnje neracionalan način. Zbog svega, pitanja energetske efikasnosti za gradove postaju pitanja prvog prioriteta, jer se na njoj najviše štedi i najviše zarađuje. Beograd, takođe, mora da postane energetski „pametan grad”, koji ostvaruje maksimalan nivo života za svoje građane, uz minimalmo korišćenje resursa infrastrukture, uključujući i saobraćaj u čijem smo segmetnu takođe veoma neefikasni ili sistem javne rasvete – podvukao je ministar.

Iz Gradskog stambenog su naveli da je to preduzeće kroz projekat energetske efikasnosti konkurisalo u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, čime je zgrada stekla energetski pasoš sa znatnom uštedom energije. Procene su da se sa uštedom od 40 odsto energetske efikasnosti uložena sredstva vrate za 7 godina, istakao je ministar rudarstva i energetike.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević kazao je da je ideja ovog pilot projekta da se za trećinu smanji potrošnja električne i toplotne energije i da na taj način smanjimo našu potrebu od uvoza energenata.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike