Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

21.12.2017

EMS - DEONICA TRANSBALKANSKOG KORIDORA ZA PRENOS ELEKTRIČNE ENERGIJE PUŠTENA U RAD

Energetski „autoput“ koji omogućava sigurnost u snabdevanju električnom energijom Srbije i regionaDeonica Transbalkanskog koridora za prenos električne energije duga 68 km, od Pančeva do Rešica u Rumuniji, puštena je danas u rad u Elektromreži Srbije u Beogradu, a premijerka Ana Brnabić je istakla da je to najsavremeniji „energetski autoput” i da srpska energetika „staje na noge”.

Izgrađeni dalekovod od 68 km deo je kapitalnog elektroenergetskog projekta pod nazivom Transbalkanski koridor za prenos struje, a vrednost tog dela je 27 miliona evra.

Puštanju u rad dalekovoda, koji predstavlja prvu završenu deonicu Transbalkanskog koridora, prisustvovali su, u dispečerskoj sali EMS-a, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, primijerka Ana Brnabić i direktorka EMS AD Jelena Matejić.

Antić je rekao da je ovo izuzetan dan za srpski energetski sistem, jer je reč o kapitalnom projektu koji će doneti dugoročno benefite Srbiji, povećati sigurnost snabdevanja i dodatno smanjiti gubitke.

Proći će kroz našu zemlju panevropski elektrenergetski  koridor koji će omogućiti da struja sa istoka ide ka zapadu, gde su bogatija tržišta. To kapitalno utiče na naše ukupne prenosne prilike i smanjuje gubitke na mreži, koji su inače najmanji u Evropi", rekao je ministar Antić.

On je kazao da dalekovod prolazi kroz južno-banatski okrug, gde su svi veliki projekti iz energije vetra, za dobijanje oko 500 megavata struje. Naglasio je da će dalekovod pomoći da efikasnije primamo i distribuiramo struju na nivou Srbije, kao i da razvijamo naš energetski sistem.

Transbalkanski koridor dalekovodima će spojiti Rumuniju, Srbiju, BiH, Crnu Goru i Italiju. Trasa dalekovoda ide od Rešica u Rumuniji do Pančeva, Obrenovca i Bajine Bašte, zatim do Pljevalja u Crnoj Gori i Lastve, a onda ispod mora do Vilanove u Italiji. Kabl je dug 455 km i snage 400 kilovolti, a ispod mora će prenositi struju iz balkanskih zemalja do Italije.

U Srbiji jedan deo ide do Kragujevca i Kraljeva, a deo ide do Višegrada u Republici Srpskoj.

Deo Kragujevac - Kraljevo je već ugovoren i projekat će početi  2018. i biće završen do 2020, kada će biti omogućen nastavak ka Bajinoj Bašti, Višegradu i Pljevljima, od 2021. do 2024. Godine, objasnio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je naveo da je ceo projekat vredan 160 miliona evra i zahvalio predsediku Srbije Aleksandru Vučiću na podršci.

Ministar Antić je naglasio da se u Srbiji trenutno realizuje skoro tri milijarde evra investicija za dobijanje oko 1.000 megavata i da je to najznačajniji investicioni ciklus u enegetici u novijoj istoriji Srbije.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da je to fantastičan uspeh i da Srbija, pored ulaganja u putnu i železničku infrasturkturu - koridora 10 i 11, Moravskog koridora i železničkih koridora, razvija i energetsku infrastrukturu.

EMS je pustio u rad energetski „autoput“ između Pančeva i Rešica, koji je kvalitetan poput onih u svetskoj energetici. Čestitam celom timu, tri meseca je urađeno pre roka. Treba svi da se ugledaju na taj projekat. Važno je da projekte završavamo u roku, a još bolje i pre roka”, navela je Brnabić.

Ona je istakla da je dobro i to što su bile uključene domaće kompanije. Brnabić kaže da EU podržava takve projekte i da je taj enegetski koridor jedan od prioritetnih.

Podsetila je da je EU za taj projekat izdvojila oko 12 miliona evra 2014, ali da je to bilo preusmereno na poplave, pa je EMS zato iz svojih sredstava uložio 27 miliona evra u njega.

Uvek je dobro kada možemo da utičemo na evropska sredstva, ali sada možemo da računamo i na sopstvena”, dodala je premijerka.

Direktor EMS-a, Jelena Matejić kazala je da je danas pušten u rad novi, dvostruki, interkonektivni 400-kilovoltni dalekovod od Pančeva do granice sa Rumunijom.

Reč je o važnoj investiciji koja će značajno povećati prenosne kapacitete i pouzdanost prenosnog sistema Srbije, ocenila je Matejić.

Transbalkanski koridor će nam omogućiti da u potpunosti iskoristimo svoje potencijale i dobar geografski položaj u težnji da budemo lideri regiona u oblasti elektroenergetike", rekla je ona.

Kako je kazala, ovaj dalekovod će doprineti i smanjenju gubitaka u prenosu električne energije i da je višestruko značajan za elektroenergetski sistem naše zemlje.

Upravo zahvaljujući projektima kao što je ovaj, ali i nizu drugih koje je EMS sprovodio tokom poslednjih pet godina, gubici u prenosu električne energije su na istorijskom minimumu i iznose 2,09 odsto”, dodala je Matejić.

EMS je gradio deonicu dalekovoda od trafostanice Pančevo 2 do rumunske granice. Na trasi dugoj 68 km u rekordnom roku su podignuta čak 203 stuba, a posao je završen tri meseca ranije, nego što je planovima predviđeno.

Vrednost te deonice je iznosila 24,7 milona evra, a ukupna vrednost izgradnje, zajedno sa neophodnim dodatnim radovima na elektroenergetskim objektima, iznosi više od 27 miliona evra. Celokupan projekat finansiran je sredstvima EMS-a, a izvođači radova su domaće kompanije.

 

Antić: Nova tačka isporuke ruskog gasa

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, izjavio je da su u Moskvi Srbijagas i Gazprom potpisali aneks komercijanog ugovora, kao i da je uvedena nova tačka isporuke ruskog gasa na srpsko-mađarskoj granici. On je kazao da je tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi, potpisan i taj aneks kojim je produžen  komercijalni ugovor za još tri godine.

Uveli smo novu tačku isporuke na srpsko - mađarskoj granici, tako da je Srbija u svakom slučaju bezbedna. Gazprom ima ugovornu obavezu da Srbiji isporuči gas ili na Banatskom dvoru ili na ukrajinsko-mađarskoj granici ili na srpsko - mađarskoj granici. Da li će to ići preko Ukrajine ili iz gasnih skladišta u centralnoj Evropi, to je stvar Gazproma i nije pitanje koje srpsku stranu treba da tangira", rekao je Antić.

Ministar je tako odgovorio  na pitanje šta će se desiti ako Rusija obustavi isporuku gasa preko Ukrajine.

Kako je rekao, da li će biti prekinut tranzit kroz Ukrajinu je „velika priča“ da bi je detaljno komentarisao, ali da može da kaže da se Srbija  sprema za svaki scenario.

Ova Vlada to pitanje na dnevnom nivou prati, pravimo stategiju i imamo rešenje za svaki scenario", naglasio je Antić.

On je naglasio da Srbija vodi odgovornu energetsku politku da ne smemo da dozvolimo bilo kakve nepredviđene okolnosti, niti situacije da Srbija u energetskom smislu ne bude dovoljno bezbedna.

Radimo zato više različitih projekata, a neki su bili deo razgovora i u Moskvi. Na primer, proširenje podzmenog skladišta gasa Banatski Dvor, nama je od kapitalnog interesa da to skladište povećamo, sa 450 miliona metara kubnih na 750 miliona metara kubnih u prvoj fazi. Verujem da ćemo u narednih nekolio meseci doneti investicionu olduku, pošto postoji saglasnost  između Srbije i Gazproma po tom pitanju", naglasio je ministar rudarstva i energetike.

Antić je rekao da Srbija radi i na projektu za izgradnju gasnog  interkonektora sa Bugarskom, koji treba da nas poveže sa južnim gasnim koridorima TANAP i TAP i LNG terminalima na severu Grčke.

Jedan od projekata koji je izuzetno atraktivan jeste projekat za dobijanje  gasa iz Turskog toka, preko kojeg bi mogli viškove preko balkanskog gasnog haba koji se formira u Bugarskoj da dovedemo u Srbiju i usmerimo ih prema Mađarskoj i Austriji", naveo je Antić.

Ministar je kazao da Srbija, ako se ukaže prilika, mora da iskoristi Turski tok i postane tranzitna zemlja, kako bi povećala svoju energetsku sigurnost.

Komentarišući potpisani sporazum u Moskvi u prisustvu predsednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, ministar Antić kazao je da  on omogućava da Srbija gas koji dobijamo iz Rusije, prodaje na drugim tržištima.

Objasnio je da će od Srbijagasa i Gazpromom, kao i od tržišta, zavisiti koliko će to moći komercijalno da se iskoristi.

Time smo stvorili tržišne mogućnosti da gas koji dođe u Srbiju može da ide za susedne zemlje, može prema Republici Srpskoj odnosno BiH i sa izgradnjom interkonetkora sa Bugarskom otvaraju se veće mogućnosti za trgovinu gasom u regionu", naveo je ministar.

U sklopu posete Moskvi, ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i ministar energetike Ruske Federacije Aleksandar Novak potpisali su Protokol o izmeni Sporazuma između dve vlade o isporukama prirodnog gasa iz Rusije u Srbiju, od 13. oktobra 2012. godine.

Aneks ugovora o isporuci prirodnog gasa iz Rusije u Srbiju potpisali su generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i prvi čovek "Gasporma" Aleksej Miler.  

Istaknuto je da je saradnja sa "Gaspromnjeftom" dobra, te da se nastavlja sa modernizacijom NIS, koji danas zapošljava 11.000 ljudi u Srbiji.

Ruska gasna kompanija Gasprom će povećati isporuke prirodnog gasa Srbiji za 15 procenata u 2018. godini, poručeno je iz Kremlja, nakon razgovora Vučića i Putina.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike