Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

27.12.2017

KOLUBARA - Počelo otkopavanje uglja na novom kolubarskom kopu "G"Elektroprivreda Srbije počela je danas otkopavanje uglja na novom kopu - Polje "G", u okviru rudarskog basena Kolubara, u prisustvu ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića i v.d. direktora EPS-a Milorada Grčića.

Planirano je da se na novom kopu godišnje proizvodi između pet i šest miliona tona uglja i time se obezbeđuje stabilna proizvodnja električne energije u zimskoj sezoni.

Antić je rekao da je taj kop važan za ukupan energetski sistem, za proizvodnju uglja i struje.

Istakao je da je to jedno od najboljih kolubarskih ležišta, pošto će se dobijati vrlo kvalitetan ugalj.

Ispitivanja su pokazala da je u zoni novog kopa oko 34,6 miliona tona uglja odličnog kvaliteta.

Mi smo u nastavku eksploatacije kopa Veliki Crljeni, jer je G njegov zamenski kop uspeli da sačuvamo i pripremimo veliki deo opreme za početak proizvodnje. Novo ležište ima komparativnu prednost, ima malu količinu otkrivke", naveo je Antić.

Rekao je da "nećemo juriti tone kao što to radimo na ostalim kopovima" zato što kvalitet tog uglja omogućava da se unapredi ukupan kvalitet uglja iz Kolubare koji će ići ka TENT-u.

Kako bi, kada u 2018. uđemo u proces homogenizacije uglja od ovog kopa, imali taj ključni element da možemo da izbacujemo kalorijsku vrednost neophodnu za nesmetan i harmoničan rad svih naših termoelektrana", objasnio je Antić.

Ministar kaže da će tih, oko 8.500 kilodžula po kilogramu, popraviti kvalitet uglja sa Tamnave -Zapadno polje, kao i da ćemo imati dugoročnu isporuku kvalitetnog uglja za termoelektrane. Antić je rekao da će nas, sve oko kopa G, što je urađeno zajedno sa izmeštanjem Ibarske magistrale i reke Peštan, koštati između 55 i 60 miliona evra i naglasio da je reč o izuzetno rentabilnoj investiciji. Za kontinuiran i stabilan rad Polja "G" predviđeno je i da se do kraja 2018. godine izmesti oko sedam kilometara Ibarske magistrale.

U 2018. u Kolubari će biti nastavljene aktivnosti za otvaranje novog polja Radljevo, koje je zamensko za Tamnavu Zapadno polje, i treba da nam omogući višedecenjski mir za proizvodnju uglja.

On je dodao da se nastavlja eksproprijacija zemljišta i da će u 2018. početi nabavka opreme vredna oko 100 miliona evra za Radljevo, koje će obezbediti EPS iz svojih sredstava, kako bi u 2019. počele prve rudarske aktivnosti na tom polju.

Najavio je da će tokom novogodišnjih dana obići zaposlene u energetskom sektoru i naglasio da oni rade u svim vremenskim uslovima, bez prekida, i za državne i verske praznike.

RB Kolubara godišnje proizvede oko 30 miliona tona uglja iz kojeg se u termoelektranama EPS-ovog ogranka TENT, proizvede više od 50 odsto električne energije za potrebe srpskog tržišta.

 

Antić: Energetski sistem spreman za hladan talas

Energetski sistem Srbije spreman je za zimu kakva god da bude, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i naglasio da na deponijama imamo ukupno 1,6 miliona tona uglja.

Trenutno imamo na maksimalnom nivou otkriven ugalj, možda istorijski nivo otkrivenog uglja - više od 10 miliona, koji je spreman za eksploataciju i dostavu prema elektranama, rekao je Antić na novom kolubarskom kopu G, gde je danas počelo otkopavanje uglja.

Antić je kazao da je energetski sistem spreman za hladni talas koji se, prema najavama meteorologa, očekuje u drugoj polovini januara i početkom februara. Zahvalio je svim rudarima na sjajnim rezultatima ostvarenim u 2017., koji su uspeli da nadoknade loše rezultate u proizvodnji uglja u prvom kvaratalu i za četiri odsto prebace proizvodnju iz 2016. godine.

      

Činjenica je da ćemo mi 2017. završiti, na nivou EPS -a, sa proizvodnjom uglja za četiri odsto većom u odnosu na 2016, što je za svako poštovanje", naglasio je ministar.

Takođe, ocenio je da će 2017. biti jedna od godina sa istorijski najvećom proizvodnjom uglja na nivou EPS-a i ponovio da na deponijama imamo ozbiljne rezerve uglja od oko 1,6 miliona tona.

Kada je u pitanju TENT u Obrenovcu, to je oko milion tona, sa tendencijom da to povećamo zbog dobrih vremenskih prilika i da potpuno spremno dočekamo hladni talas koji će, prema najavama meteorologa, naići u drugoj polovini januara i početkom februara. Mi smo maksimalno spremni i svi energetski sistemi, pogotovo EPS-a, apsolutno su prepremljeni za sve vremenske prilike i za zimu kakva god da bude", poručio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike