Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

02.01.2018

Antić: u poseti TENT-u i Kolubari - 2018. biće bolja od prethodneMinistar energetike i rudarstva Aleksandar Antić izrazio je uverenje da će 2018, kada je reč o proizvodnji električne energije, biti bolja od prethodne, te da su namere da se za nekoliko procenata uveća proizvodnja električne energije i time da doprinos rastu BDP-a, ali i rastu čitave ekonomije.

Antić je, nakon obilaska Železničkog transporta - ogranak TENT-a i Rudarskog basena Kolubara, kazao da je ponosan na rezultate koje je EPS ostvario u 2017, koja je bila izuzetno teška za to preduzeće, uzimajući u obzir sve muke kroz koje su prošli početkom godine.

Hidrologija je u 2017. bila izuetno loša, ali smo s ogromnom energijom i posvećenošću posebno u termo-sektoru, to uspeli da nadoknadimo i obezbedimo svu neophodnu količinu za srpsku privredu i građane. U Kolubari i na kopu Drmno u Kostolcu je u 2017. proizvedeno nešto više od 39 miliona tona uglja, što je za 4 odsto više nego 2016. To je drugi najbolji rezultat u istoriji EPS“, istakao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je ukazao da je to omogućilo da ukupan energetski sistem bude stabilan, i učinilo da možemo da konstatujemo da smo ovu godinu uspešno završili.

Zahvalio se, s tim u vezi, predstavnicima sindikata koji su, kako je rekao, u kompleksnim uslovima davali podršku da se ostvare odlični rezultati, te su u trouglu vlade, menadžmenta EPS i uz podršku sindikata, realizovani svi ciljevi.

U 2018. ulazimo sa daleko boljim performansama nego prošle godine. Deponije uglja na svim termoelektranama su nam jako dobre. Imamo 1,6 miliona tona uglja na deponijama na svim elektranama, na TENT-u oko milion tona. Na akumulacijama imamo oko 550 GWh kao rezervu i spremnost da regujemo u svakoj situaciji. Imamo dobru hidrologiju i proizvodnja u hidrosektoru je jako dobra u đerdapskim i drinsko-limskim elektranama, kao i svim ostalim širom Srbije“, objasnio je Antić.

Prema njegovim rečima, to omogućava da sa puno optimizma EPS i Ministarstvo gledaju na planove za 2018.godinu, planiraju sve remonte u termosektoru i na ugljenim kopovima i potpuno stabiluzuju sve resurse u okviru EPS. Istakao je da se planiraju ozbiljne investicije, kao i da se nastave one koje su u toku.

S tim u vezi, podsetio je na kop Radljevo, koji je, kako je kazao veoma značajan.

Ova godina donosi prve kapitalne investicije za otvaranje tog kopa. Samo na kupovinu opreme planiramo da uložimo oko 100 miliona evra. Taj kop treba da omogući ukupnu durogočnu stabilnost proizvodnje uglja u Kolubari," kazao je on.

Paralelno sa tim, kako je dodao, nastavljaju se procesi koji treba da omoguće da blokovi nastave da rade. Najviši standardi u oblasti zaštite životne sredine, jedan su od prioriteta i vlade i EPS-a, dodaje ministar.

Odsumporavanje, denitrifikacija na svim blokovima, to je nešto što ćemo realizovati u narednih nekoliko godina i time omogućiti novi životni vek za sve ključne blokove“, najavio je Antić.

Ukazao je da su planirani unapređenje železničkog transporta u okviru TENT-a, ali i kapitalne stvari od značaja za celu Srbiju, ukazujući na potpunu rehabilitaciju blokova A1 i A2 u TENT-u i izgradnju novih postrojenja.

Direktor EPS-a i ja imamo plan. To je pre svega izgradnja nove termoelektrane Kolubara B i ubrzano radimo na pripremi kompletne dokumentacije koja treba da dokaže opravdanost projekta. Razvijamo projekte koji su budućnost Srbije i EPS-a, a to je više projekata iz obnovljivih izvora. Potpistali smo sve ugovore u vezi sa finansiranjem prvog vetroparka koji će EPS raditi, a reč je o Kostolcu i 66 MWh iz energije vetra“, ukazao je on.

Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike