Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

18.01.2018

Francuske firme zainteresovane za srpsku energetikuFrancuska preduzeća žele da učestvuju u mnogim energetskim projektima u Srbiji, kazali su danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ambasador Francuske Frederik Mondoloni, nakon potpisivanja izjave o namerama o saradnji dve zemlje u toj oblasti.

Antić je posle sastanka sa Mondolonijem u Ministarstvu energetike rekao da su politički odnosi dve zemlje na visokom nivou i da taj trend treba iskoristiti za jačanje ekonomske saradnje.

Podsetio je da Srbija i Francuska u oblasti energetike već imaju visoko razvijene odnose praćene saradnjom Kompanija, odnosno velikim učešćem francuskih kompanija u značajnim projektima u Srbiji.

Upravo zato smo danas potpisali izjave o namerama za saradnju između dve vlade, pre svega, u oblasti energetike", kazao je Antić.

Predviđena je saradnja u realizaciji projekata u oblasti obnovljivih izvora energije koji su usmereni, pre svega, ka energetskoj efikasnosti i unapređenju naših distributivnih mreža, uštede, energetske efikansnosti i slično.

Ideja je da ova izjava o namerama bude podsticaj našim energetskim kompanijama da sarađuju uoči očekivanog susreta predsednika Srbije i Francuske tokom 2018. godine. Da se pripremi nekoliko projekata koji bi bili promovisani tokom tog susreta Vučića i Makrona", izjavio je Antić.

On dodaje da bi u toku februara trebalo da dođe i visoka delegacija velike francuske energetske kompanije EDF u Beograd.

U toj saradnji imamo velike šanse koje će Srbija pokušati da iskoristi na najbolji način. Jer, upravo te francuske kompanije predstavljaju lidere u svojim oblastima i mogućnost da sa njima sarađujemo na velikim projektima i unapredimo distributivnu mrežu električne energije je prilika koju ne bi trebalo da propustimo i uveren sam da nećemo", naglasio je Antić.

Podsetio je da su francuske kompanije već dugo prisutne u srpskoj energetici, na primer Šnajder elektrik, koji je u proteklih 15 godina postao na neki način i srpska kompanija sa razvojnim centrom u Novom Sadu, gde se u kooperaciji proizvode softveri za pametne mreže, koji se već nekoliko godina proglašavaju za najbolje u svetu.

Zatim, tu je i velika francuska enegetska kompanija EDF, koja je konsultant u različitim projektima EPS-a, Almstom i mnoge druge.

Postoji potreba da jačamo tu saradnju i to će biti politika dve vlade u narednom periodu", poručio je Antić.

Mondoloni je rekao da je Srbija najvažniji partner Francuske na Zapadnom Balkanu i da saradnju žele da dodatno razvijaju sa našom zemljom i u oblasti energetike.

Napomenuo je da se 80 odsto ekonomske razmene Francuske sa regionom Zapadnog Balkana realizuje upravo sa Srbijom.

Francuska smatra Srbiju glavnim partnerom na Zapadnom Balkanu i u tom smislu želimo da razvijamo odnose u svim oblastima - političke, ekonomske, kulturne i takođe odnose između naših državljana. Mi imamo mnoge projekte u Srbiji i zaista želimo da pomognemo Srbji na njenom putu ka EU", kazao je Mondoloni.

Ambasador Francuske je naglasio da su u oblasti energetike prisutna francuska preduzeća u Srbiji, kao i da izjava o namerama daje okvir i impuls za unapređenje saradnje u oblasti energetske efikasnosti.

Prema njegovim rečima, energetska efikasnost je važna oblast u okviru zaštite životne sredine, čemu Francuska pridaje veliki značaj.

Sektor energetike je sektor budućnosti", naglasio je Mondoloni i dodao da Francuska ima dobru saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike Srbije.

Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike