Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

26.01.2018

NALED – SIVA KNjIGAMinistar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić danas je kazao da se radi na poboljšanju i pojeftinjenju procedura za dobijanje priključka za električnu energiju i da očekuje da Srbija po tom kriterijumu ove godine bude bolje kotirana na Doing business listi Svetske banke, gde su zemlje rangirane po uslovima poslovanja.

Napravili smo iskorake u toj oblasti i nadam se da ćemo poboljšati svoju poziciju", rekao je Antić na promociji "Sive knjige" Nacionalne alijanske za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u kojoj su preporuke za pojednostavljenje birokratije u poslovanju.

Kako je objasnio, već je smanjen broj procedura neophodnih za dobijanje priključka za električnu energiju sa pet na tri i u planu je da ih bude još manje.

Radi se i na tome da se dozvola za priključak za električnu energiju dobije u roku koji je kraći nego sada za 10 do 15 dana. Blizu smo i rešenja za problem koji se odnosi na međusobne odnose komunalnih preduzeća u postupku dobijanja te dozvole", kazao je Antić.

On je istakao i da troškovi za priključenje mogu da budu niži i transparentnije prikazani, kako bi se videlo koji su troškovi nepotrebni, a koji su neopravdano visoki. Tržište električne energije u Srbiji, kako je dodao, ne postoji, jer je cena struje regulisana i niža od tržišne, čime su zadovoljni građani, ali ne i ministar finansija.

Antić je kazao da se radi na modernizaciji prenosne i distributivne mreže i da se trenutno više od 100 megavata struje dobija iz obnovljih izvora, a da su u izgradnji tri vetroparka snage 300 megavata.

Činjenica da danas imamo stabilno snabdevanje energentima, da se u Srbiji rade moderne prenosne mreže, unapređuje distributivna mreža, gradi 1.000 megavata i novi gasovodi, govori da imamo nove rezultate, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike