Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

10.02.2018

MINISTAR RUDARSTVA I ENERGETIKE ALEKSANDAR ANTIĐ, SASTAO SE SA MINISTROM ZA NACIONALNI RAZVOJ MAĐARSKE MIKLOŠOM ŠESTAKOMMinistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, sastao se sa ministrom za nacionalni razvoj Mađarske Miklošom Šestakom, a u okviru zajedničke sednice dveju Vlada održane u Budimpešti.

Zajednička je ocena dva ministra da su odnosi na najvišem nivou i da je snažna energetska saradnja Srbije i Mađarske važna za ukupnu regionalnu energetsku stabilnost.

Ključni su projekti u oblasti gasa. Novi gasovodi su neophodni, a pre svega interkonekcije koje će međusobno povezati Mađarsku, Srbiju, Rumuniju i Bugarsku, ali i izgradnja unutrašnjih gasno-transportnih sistema koji bi omogućili protok većih količina gasa iz pravca Bugarske, kroz Srbiju i Mađarsku, ka centralnoevropskim gasnim skladištima”, rekao je Antić i dodao da će dva ministarstva pažljivo pratiti sve projekte i koordinirati međusobne aktivnosti”.

Tokom susreta pozitivno je ocenjeno i potpisivanje Memoranduma koji može da dovede do spajanja HUPH-a mađarske i SEEPEX-a, srpske berze električne energije, što je važan korak ka stvaranju regionalnog tržišta električne energije.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike