Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

28.03.2018

Antić: Do kraja godine 250 MW iz obnovljivih izvora energijeMinistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da Srbija postaje zemlja korišćenja obnovljive energije, koja je u proteklim godinama pustila u rad više od 100 megavata iz obnovljivih izvora, a da se dokraja godine očekuje 250 megavata na mreži iz tih izvora.

Prema njegovim rečima, u planu je da se tokom 2019. pusti u rad još 200 do 250 megavata iz obnovljivih izvora, a da je cilj da do 2020. Srbija koristi obnovljivu energiju u iznosu od 27 odsto.

Srbija je pitanja održivog razvoja i energetske efikasnosti stavila na prvo mesto. To je deo naše odgovornosti i zbog nas i zbog generacija koje dolaze, da im ostavimo zdravu vodu, vazduh, zemljište i hranu, kako bi oni imali normalan život", rekao je Antić na konferenciji "Žene u održivoj energetici - liderstvo za promenu".

Većina ljudi za obnovljive izvore energije kaže da su alternativni, poručio je Antić, i dodao da on sa tim nije saglasan, jer obnovljivi izvori energije nemaju alternativu.

On je istakao da je Zakon o energetici izmenjen kako bi Srbija imala kvalitetne projekte održivog ravoja i naveo da će 10 toplana u našoj zemlji preći na korišćenje biomase, da postoje vetroparkovi, da se koristi i solarna energija. Ocenio je da naš energetski sektor napreduje u pravcu održivog razvoja.

Jednog dana Srbi će se probuditi i u Srbiji će se tada koristiti samo obnovljivi izvori energije. Ne znam kada će taj dan biti, nisam vizionar, ali sam siguran da će doći", podvukao je Antić.

Ministar je ukazao na značaj žena u energetici, navodeći da su žene u Ministarstvu rudarstva i energetike dominantne i čine 60 odsto zaposlenih.

Kada bi se isključio sektor rudarstva, gde uglavnom rade muškarci, samo sektor energetike čini 80 odsto dama", rekao je Antić.

U prilog njegovoj konstataciji da su žene dominantne u sektoru energetike, Antić dodaje i da većinu sektora njegovog Ministarstva vode žene, da je na čelu Resornog organa za privredu i energetiku u Skupštini žena, na čelu Agencije za energetiku, takođe dama, kao i da u svim ključnim kompanijama, kao što su EPS, Srbijagas i Elektromreže Srbije, finansije vode dame.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati istraživanja o položaju, ulozi, zastupljenosti i stavovima žena u Srbiji o održivoj energetici, klimatskim promenama i zaštiti životne sredine.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike