Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

14.04.2018

SaopštenjeMinistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić primio je novoimenovanog ambasadora Austrije Nikolausa Luterotija (Nikolaus Lutterotti). Na sastanku je razgovarano o različim vidovima saradnje a ministar Antić istakao je da su ukupni ekonomski odnosi dve države na najvišem nivou i označio Austriju kao jednog od najznačajnijih trgovinskih partnera Srbije.

Antić je ukazao na niz bilateralnih susreta zvaničnika dve zemlje, na kojima je konstatovano da postoji prostor za proširenje ekonomske saradnje Srbije i Austrije.

Energetski sektor igra značajnu ulogu u privrednoj saradnji dve države, imajući u vidu veliki broj projekata koji je u postupku realizacije a u koje spadaju i revitalizacije energetskih objekata. Primer dobre prakse je revitalizacija HE Zvornik, koju sprovodi austrijski partner, preduzeće VOITH HYDRO, izjavio je ministar Antić.

Ambasador je naglasio značaj austrijskih investicija u Srbiji, imajući u vidu visinu dosadašnjih ulaganja, uz osvrt na činjenicu da tamošnje kompanije raspolažu bogatim iskustvom i visokim nivoom ekspertize kada se govori o energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije, kao i zaštiti životne sredine.

Spremni smo za dalje jačanje saradnje, posebno u izgradnji mini – hidro elektrana, imajući u vidu značajan hidroenergetski potencijal Srbije. Takođe, postoji izraženi interes austrijskih kompanija za primenu najviših tehnologija u oblasti poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu, ukazao je ambasador Luteroti.

Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike