Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

18.04.2018

MINISTRI ANTIĐ I ALBAJRAK U BERLINU - O KLjUČNIM GASNIM PROJEKTIMA I INTERKONEKCIJAMAMinistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić učestvovao je na „Berlinskom dijalogu o energetskoj tranziciji 2018“, na poziv nemačkog ministra ekonomskih poslova i energetike Petera Altmajera (Peter Altmaier) i ministra spoljnih poslova Hajka Masa (Heiko Josef Maas). Na marginama Dijaloga, koji je održan u organizaciji Federalne vlade Nemačke, srpski ministar rudarstva i energetike održao je niz bilateralnih susreta sa domaćinima, kolegama iz drugih zemalja, kao i sa predstavnicima vodećih evropskih javnih i privatnih energetskih kompanija.

Tokom susreta sa turskim ministrom energetike i prirodnih resursa Beratom Albajrakom (Berat Albayrak), ocenjeno je da su politički i ekonomski odnosi dve države na izuzetno visokom nivou, kao i da je u uzajamnom interesu jačanje saradnje u oblasti energetike, pre svega sa stanovišta sigurnosti snabdevanja ključnim energentima, prvenstveno gasom.

Sa kolegom Albajrakom razgovarao sam o o ključnim gasnim projektima i interkonekcijama, i značaju koji one imaju za region, imajući u vidu značaj diversifikacije pravaca i izvora u snabdevanju gasom i da je sigurno snabdevanje tim energentom od prioritetne važnosti za razvoj privrede svake zemlje. Dogovorili smo intenziviranje komunikacije i saradnje, i kao deo ukupnih priprema za najavljeni bilateralni susret predsednika Erdogana i predsednika Vučića, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. ANTIĐ: ZNAČAJNO UČEŠĐE SRBIJE NA BERLINSKOM DIJALOGU

„Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji 2018“ jedan je od najznačajnijih energetskih skupova u Evropi, na kojem je ovog puta učestvovalo 30 ministara energetike zemalja Evrope i sveta, kao i veliki broj eminentnih kompanija u toj oblasti. Na skupu su razmatrani globalni prioriteti u vezi sa energetskom tranzicijom, kao i globalni ciljevi za povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije (OIE).

Na margini Dijaloga, ministar Antić sastao se i sa predstavnicima nemačke kompanije „Andric Hidro“ (Andritz Hydro), koja je angažovana na revitalizaciji naših najznačajnijih hidro postrojenja, kao i sa predstavnicima firme „50 Hz“, koja je zainteresovana za saradnju i unapređenje prenosnih i distributivnih mreža, kao i za procese podrške balansiranja energije iz OIE.

Izuzetno je značajno prisustvo Srbije na tom međunarodnom skupu. Srbija u ovom investicionom ciklusu realizuje veliki broj projekata iz OIE, koji nas stavljaju u red država koje planski ulažu u zelenu energiju, prate globalne trendove i ostvaruju energetske ciljeve, ocenio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je kazao da to što će na mreži u naredne dve godine biti novih 500 MW iz obnovljivih izvora, predstavlja pokazatelj da se približavamo cilju da do 2020.godine imamo 27 odsto struje iz OIE ali i da sa takvim trendom moramo da nastavimo.

Činjenica da je veliki broj nemačkih kompanija zainteresovan za ulaganje u Srbiju, znak je da nas prepoznaju kao politički i ekonomski stabilnu državu, koja se ubrzano razvija, zaključio je ministar Antić.

Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike