Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

19.04.2018

Antić: U narednih nekoliko dana detaljan plan gasne interkonekcije sa BugarskomMinistar energetike i rudarstva Aleksandar Antić i bugarska ministarka energetike Temenuška Petkova razgovarali su u Sofiji, posle sastanka ministara energetike zemalja EU i Zapadnog Balkana, o zajedničkim projektima dve zemlje i ključnim energetskim prioritetima regiona.

Ministar Antić najavio je da će se u narednih nekoliko dana znati detaljan plan realizacije projekta gasne konekcije Srbije i Bugarske i mapa tog gasovoda.

Antić je rekao da je sa Petkovom razgovarao o gasnim projektima u tom delu Evrope i njihovom uticaju na sigurnost snabdevanja Srbije i Bugarske, imajući u vidu da obe zemlje imaju sve veću potrošnju tog energenta, pre svega zbog rasta industrijske proizvodnje.

Gasna konekcija Srbije i Bugarske je zajednički prioritet obe zemlje, na čemu se intenzivno radi. O tome razgovaramo i sa predstavnicima Evropske komisije jer Evopska unija preko svojih grantova učestvuje u finansiranju tog projekta i Srbiji je opredeljeno 49,6 miliona evra", rekao je Antić.

On je precizirao da Srbijagas, koji realizuje taj projekat, radi geotehnička istraživanja za gasovod kojim će gas u Srbiju stizati iz Bugarske, a za eksproprijaciju zemljišta su obezbeđena sredstva u budžetu za ovu godinu.

Antić je kazao da je na ministarskom sastanku u Sofiji razgovarano o "čistoj energiji za sve Evropljane" i regionalom povezivanju u oblasti energetike.

Kako je istakao, još se usaglašavaju stavovi Evropske komisije i Evropskog parlamenta o proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i verovatno će novi cilj biti da se do 2030. godine na taj način obezbedi 30 do 35 odsto ukupne energije u EU, što će biti maksimalni cilj i za zemlje Zapadnog Balkana.

Za Srbiju će verovatno biti određena drugačija dinamika", rekao je Antić.

On je dodao da je Srbija pohvaljena jer je napredovala u korišćenju obnovljivih izvora energije i da će naredne dve godine na taj način biti obezbeđeno novih 500 megavata.

Sa predstavnicima EU razgovaraćemo o modalitetima za drugu fazu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Očekujemo da Srbija i dalje bude “lokomotiva” i da predvodi čitav region u novim trendovima", zaključio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Inače, ministar Antić je na poziv Petkove učestvovao na Konferenciji na visokom nivou "Čista energija za sve Evropljane – Put u Budućnost", koja se održava u godini bugarskog predsedavanja Savetom Evropske Unije.

Ta konferencija je posvećena perspektivama Balkana u okviru evropske budućnosti niske emisije ugljenika i uključuje panel diskusije koje se odnose na instrumente za tranziciju ka ekonomiji niske emisije ugljenika kao i na regionalnu saradnju u oblasti energetike.

Panel na kome je ministar govorio je "Regionalna saradnja u oblasti energetike - Udruženi smo jači".Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike