Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

24.04.2018

Antić: Ovo je ključna godina za srpsku energetikuMeđunarodni sajam tehnika za očuvanje voda i održive energije održan je u Beogradu, a ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, najavio je da će Srbija u 2018. imati na mreži još 250 megavata struje iz obnovljivih izvora energije.

Ova godina je ključna za naš energetski sektor, pošto ćemo napraviti najveći iskorak – istakao je Antić u Belekspo centru.

Na tom sajmu, koji traje do 26. aprila, peti put će se predstaviti vodeće industrije iz cele Evrope i regiona na RENEXPO – međunarodnoj platformi za profesionalno angažovanje u oblasti voda i energije.

Antić je kazao da je prethodnih godina Srbija napravila postrojenja za 100 megavata iz obnovljivih izvora energije, dok će samo ove godine dobiti novih 250 megavata, uglavnom od velikih vetroparkova.

 

To su vetroparkovi Alibunar – 42 megavata, Kovačica 105 megavata i veći deo Čibuka sa oko 100 megavata.

Antić ističe da ćemo u 2019. imati i dodatnih 250 megavata iz obnovljivih izvora energije.

Podsetio je da je cilj da Srbija do 2020. ispuni evropski cilj – 27 odsto učešća obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji struje do 2020. godine. Ministar je rekao da ćemo do tada imati 600 do 650 megavata struje iz obnovljivih izvora energije.

Sajam je otvoren u prisustvu ambasadora Nemačke Aksela Ditmana, ambasadora Holandije Hendrika van den Dola i ambasadorke Izraela Alone Fišer Kam. Na sajmu izlaže oko 80 izlagača i učestvuje oko 800 stručnjaka iz te oblasti.

Očekuje se da će sajam posetiti oko 2.000 profesionalnih posetilaca.

Veliki broj projekata realizuje se uz podršku Nemačke.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, rekao je da Nemačka preduzima velike napore za poboljšanja u oblasti energetike i istakao da je Srbija dosta napredovala. On je naveo da je Nemačka pomogla Srbiju sa više od milijardu evra za projekte u energetskom sektoru, kako bi se izvršila tranzicija enegetskog sistema u skladu sa održivim razvojem.

Naglasio je da se u Srbiji realizuje veliki broj projekata uz podršku Nemačke, i u oblasti energetske efikasnosti.

      

Želimo da se ubrza napredak Srbije i u blasti ekologije i energetike – naveo je Ditman i poručio da će Nemačka nastaviti da pomaže našu zemlju.

On je istakao da je Srbija napravila veliki napredak i u tim oblastima, koje su veoma važne u procesu evrointegracija. U oblasti energetike je cilj održiva i sigurna isporuka energije, naglasio je Ditman.

Nove tehnilogije i obnovljivi izvori energije su, takođe, velika šansa u poslovnom smislu, pošto je to danas rastuća industrija i tržište na globalnom nivou. Državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Branisalv Blažić je rekao da je Srbija svesna ekološke zaostalosti u kojoj se nalazi.

Čeka nas rešavanje izuzetno teških problema u životnoj sredini, s obzirom da je za nama višedecenijiski nemar i nerad u ovoj oblasti – naglasio je on.

Blažić je kazao da su javno - privatna partnerstva model koji će biti „kičma“ za rešavanje svih problema na putu ka EU, kada je reč o poglavlju 27, koje se odnosi na ekologiju.

Direktor grupacije REECO Johan Georga Rema je rekao da će sajam okupiti stručnjake i profesionalce iz te branše. Naveo je da je to peti sajam i da je Srbija rezultatima i broju aktivnosti u ekologiji do sada napredovala. On je kazao da na sajmu učestvuje 60 odsto kompanija iz Srbije i da je povećano interesovanje za taj sajam.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike