Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

24.07.2017

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i kompanije Rio Tinto u vezi implementacije Projekta “Jadar”Vlada Republike Srbije i kompanija Rio Tinto potpisale su Memorandum o razumevanju, u vezi implementacije Projekta “Jadar”. Memorandum će omogućiti formiranje zajedničkih radnih grupa između Vlade i kompanije, kako bi se omogućio efikasniji razvoj Projekta “Jadar” kroz studijsku fazu i proces dobijanja dozvola, a u skladu sa zakonom.

Projekat “Jadar”, koji kompanija Rio Tinto razvija u Srbiji, odnosi se na razvoj ležišta litijuma i borata svetske klase. Ukoliko se realizuje, moći će da zadovolji značajan deo svetske potražnje za litijumom i boratima

Potpisivanju Memoranduma prisustvovala je premijerka Ana Brnabić koja je tom prilikom izjavila: „Da bi se domaća privreda ravnomerno razvijala, neophodno je pokretanje ekonomskog razvoja na lokalu, a projekat “Jadar” značajno će uticati na razvoj Loznice i celog regiona. Projekat angažuje domaće i svetske stručnjake koji pored socio-ekonomskih parametara posebnu pažnju posvećuju i zaštiti životne sredine, bez čega je svaki dalji napredak nezamisliv. Kompanija Rio Tinto do sada je uložila 90 miliona dolara u projekat Jadar, a pokretanje proizvodnje je planirano 2023. godine što potvrđuje dugoročnost i stabilnost projekta. Povećanjem investicija u Srbiji direktno se ubrzava ekonomski rast i to je preduslov za unapređenje kvaliteta života svakog građanina, što je najvažniji zadatak Vlade Srbije“.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, potpisao je Memorandum u ime Vlade Republike Srbije.

U razvoj Projekta “Jadar”, kompanija Rio Tinto do sada je investirala oko 90 miliona američkih dolara. Verujem da će potpisivanje Memoranduma o razumevanju ubrzati sve aktivnosti u procesu otvaranja rudnika i početka eksploatacije litijuma, što će kapitalno uticati na razvoj Srbije. Razvoj projekta u zadatim vremenskim okvirima, i njegova implementacija učiniće Srbiju ključnim prerađivačem dva veoma važna elementa – litijuma i bora – koji su bitni za savremeni razvoj. Na taj način ćemo dati zamajac rastu srpske ekonomije”, istakao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Sajmon Trot, izvršni direktor Rio Tinto So, uranijum i borati, potpisao je Memorandum u ime kompanije Rio Tinto.

Veoma smo zadovoljni napretkom u potpisivanju Memoranduma o razumevanju, kojem svedočimo danas u Beogradu. Memorandum polaže temelje za efikasniju razradu našeg projekta kroz sve projektne faze, čime dovodimo Srbiju i Rio Tinto korak bliže cilju da postanemo vodeći izvor ponude litijumom i boratima na svetskom nivou,” rekao je Sajmon Trot.

Projekat “Jadar” može da donese značajne dugoročne i održive koristi za Srbiju i lokalnu zajednicu tokom dugog perioda od više decenija, za mnoge njene generacije. Projekat se implementira u skladu sa najvišim međunarodnim standardima bezbednosti i zaštite na radu, zaštite životne sredine i standarda saradnje s lokalnom zajednicom. Ukoliko projekat dobije sva odobrenja, kompanija planira da investira značajna kapitalna sredstva u njegov razvoj, izgradnju rudnika i novu, inovativnu tehnologiju za preradu jadarita.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike