Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

01.05.2018

Remont bloka A4 u TENT A gotov do kraja julaKapitalni remont bloka A4 u Termoelektrani "Nikola Tesla A“ u Obrenovcu biće završen do kraja jula, najavili su danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

Oni su obišli radove na tom kapitalnom remontu koji se odvijaju i tokom praznika i čestitali svim zaposlenima u energetskom sistemu Srbije Međunarodni praznik rada, 1. maj.

Remont bloka A4 u Termoelektrani "Nikola Tesla A" jedna je od najznačajnijih investicija ove godine u sistemu Elektroprivrede Srbije, a ulaganjem oko 53,5 miliona evra snaga bloka će se povećati na 332 megavata, produžiti radni vek i unaprediti energetska efikasnost i zaštita životne sredine.

EPS i svi zaposleni u EPS-u danas, kao i svih 365 dana u godini, 1. maj dočekuju radno i ja im na tome čestitam i želim da im zahvalim u ime svih građana Srbije", poručio je Antić.

Ministar je izrazio veliko poštovanje prema tim ljudima, kao i drugim radnicima u javnim službama koji, kako je rekao, umesto da provode praznike sa svojim porodicama, rade i tokom praznika. Istakao je da je važno to što EPS nastavlja sa politikom investicija i kapitalnih remonta ključnih blokova.

      

Naglasio je da je blok A4 značajan za ukupnu stabilnost energetskog sistema Srbije. Kako je rekao, u Srbiji je u aprilu proizvodnja struje za oko 14 odsto bila veća nego u istom mesecu lane, dok je proizvodnja uglja povećana za oko šest odsto, što su zaista dobri rezultati.

Vlada Srbije ekonomiju stavlja u prvi plan, naš prioritet je ekonomski razvoj Srbije i sa ponosom ističemo izuzetno dobre rezultate koje naša privreda ostvaruje. Rast BDP-a u prvom kvartalu od 4,5 odsto je zaista ohrabrenje i dokaz da sve ovo što vlada, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem radi, ostvaruje rezultate i da ceo naš koncept daje rezultate", kazao je Antić.

On je naveo da su energetski i rudarski sektor dali veliki doprinos takvom rastu. “EPS je u prvom kvartalu dao značajan doprinos i imao veliki uticaj na rast BDP-a i industrijiske proizvodnje", rekao je Antić i dodao da je takav trend nastavljen i tokom aprila i zahvalio i menadžmentu EPS-a i svim zaposlenima na velikoj posvećenosti i ozbiljnom radu.

Ti rezultati daju mogućnost da pod manjim pritiskom i kvalitetno uradimo sve neophodne remonte na ugljenim sistemima i blokovima. Važno je to što EPS nastavlja sa politikom investicija i kapitalnih remonta", naveo je Antić.

Ministar je zahvalio predsedniku Vučiću i celoj vladi na podršci u razvoju energetskog sistema, ali i sindikatima što su prepoznali napore vlade da se unapredi Elektroprivreda Srbije.

Nastavićemo sa snažnim ekonomskim merama i to će se odraziti i na sve građane i njihova radnička prava, jer verujemo da samo razvijeno društvo može da bude i socijalno odgovorno i pravedno i da se u njemu ostvaruje najviši stepen radničkih prava", poručio je Antić.

Grčić je naglasio da se remont na bloku A odvija i tokom praznika i da je to jedan od najvažnijih poslova na u TENT-u u Obrenovcu i da se radovi odvijaju bolje od planirane dinamike.

Rok je oko 140 dana, a mi smo sada ispred dinamike za nekolikog dana i u okviru predviđenog roka ćemo završiti posao", naveo je Grčić.

Rekao je da će za nešto više od 20 megavata biti povećan kapacitet tog bloka i da će njegova trajnost biti produžena za narednih nekoliko decenija.

Pored toga, ovde u TENT-u smo započeli i kapitalan projekat odsumporavanja na blokovima 3, 4, 5 i 6, a blokovi 1 i 2 će biti tretirani pri remontu koji im sleduje. Želim da istaknem da će blokovi A 1 i A 2 biti remontovani i revitalizovani i to je nešto što je pre nekog vremena u strategiji EPS-a bilo predviđeno za gašenje i zahvaljujući Vučiću i ministru Antiću i još nekim ministrima ta dva bloka su sačuvana i biće revitalizovana i radiće narednih nekoliko decenija", naveo je on.

Grčić kaže da je politika predsednika Vučića i cele vlade i menadžmenta EPS-a usmerena da se EPS ojača i prošire enegetski kapaciteti i prilagode svim propisima EU, “a ne, ni na koji način, bilo šta prodavati, zatvarati, gasiti, gurati u stranu i slično", naglasio je v.d. direktora EPS-a.

      

Poslednji kapitalni remont bloka A4 urađen je 2007. godine i obezbedio je stabilan rad bloka proteklih 11 godina.

Plan je da se završetkom radova dobije potpuno obnovljen termoblok za stabilno snabdevanje u narednim decenijama.

U ovom značajnom projektu učestvuje više od 40 renomiranih firmi iz oblasti energetike, mašinske i elektrogradnje, od kojih su mnoge i ranijih godina sa uspehom obavljale remontne radove na ostalim TENT-ovim postrojenjima. Završetkom radova na bloku A4 biće zaokružena faza revitalizacije megavatnih blokova na lokaciji TENT A.

Blok A4 je prvi put sinhronizovan na mrežu 8. juna 1978. godine i ove godine obeležava 40 godina uspešnog rada.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike