Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

14.05.2018

Antić: Najbolji dani inicijative Kina plus 16 tek dolazeSrbija je kvalitetno koristila mehanizme saradnje u okviru inicijative Kina plus 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ), izjavio je danas nacionalni koordinator Srbije za tu inicijativu Aleksandar Antić, koji čekuje da će lideri na samitu u Sofiji dodatno ojačati saradnju i taj format dodatno podržati.

Ministar rudarstva i energetike Antić je, na skupu posvećenom šumarstvu između Kine i 16 zemalja, rekao da je format 16+1 velika perspektiva za čitav region, te da je Srbija kvalitetno koristila mehanizme te saradnje, kao i da je u ovom trenutku, Kina izrasla u jednog od naših najznačajnijih spoljno-ekonomskih i investicionih partnera.

Inicijativa Kina+16, obogaćena kineskom inicijativom Pojas i put, izuzetno je značajan mehanizam saradnje, kazao je Antić i istakao da duboko veruje da najbolji dani tog formata tek dolaze i da će se širiti na sve segmente života.

"Sa nestrpljenjem očekujem samit u Sofiji gde će lideri, verujem, ojačati saradnju i ovaj format dodatno podržati", naveo je on.

Dodao je da je ta inicijativa značajno uticala na razvoj odnosa Srbije i Kine, te da je od važnosti za čitav naš region kada je reč o razvijanju zajedničkih projekata, uključujući infrastrukturu, ali i saradnju u oblasti nauke, obrazovanja i kulture. Inicijativa je, kaže Antić, pored korišćenja budžetskih fondova Kine za infrastrukturne projekte, oplemenjena saradnjom koja dovodi do boljeg razumevanja različitih kultura, filozofija, života, nauke i obrazovanja.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike