Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

26.05.2018

SANKT PETERBURG – Ministar Antić - odvojeni sastanci sa ruskim ministrom energetike Novakom i mađarskim šefom diplomatije SijartomMinistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se, na odvojenim sastancima, sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom i mađarskim šefom diplomatije Peterom Sijartom.

Na sastanku ministara energetike Novaka i Antića, održanom na marginama međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, izneta je pozitivna ocena o saradnji dve zemlje u oblasti energetike, koja se pre svega ogleda kroz strateško partnerstvo Gasproma i Srbijagasa, kao i rad zajedničke kompanije – NIS.

Konstatovano je da je izuzetno značajno da NIS nastavi sa investicionom politikom, i da se u predviđenim rokovima realizuju dva velika projekta – Duboka prerada i TE - TO Pančevo, u vrednosti od preko 450 miliona evra, koji treba da učvrste poziciju NIS-a kao regionalnog lidera.

Ministar Novak čestitao je predsedniku Vučiću i Vladi Srbije na dobrim rezultatima, rastu industrijske proizvodnje i rastu BDP-a od 4,5 odsto u prvom kvartalu, uz ocenu da je to ključni razlog i za rast potrošnje gasa, koji je od početka godine za 6 odsto veći u odnosu na isti period lane.

Svi parametri govore da će srpska privreda nastaviti da se razvija, što nameće potrebu da obezbedimo dodatne količine gasa i jačamo sigurnost snabdevanja ovim izuzetno važnim energentom. Proširenje podzemnog skladišta gasa Banatski dvor na ne manje od 750 miliona metara kubnih, i izgradnja novog gasno-transportnog sistema iz pravca Bugarske ka Mađarskoj, prioriteti su na kojima ćemo zajednički raditi, istakao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ministri energetike Republike Srbije i Ruske Federacije izrazili su očekivanje da se tokom juna i jula ove godine ostvari napredak po pitanju realizacije oba projekta.

ANTIĐ I SIJARTO O ENERGETSKOJ BEZBEDNOSTI

Tokom susreta ministra Antića sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom, konstatovano je da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou i da treba nastaviti sa jačanjem privredne saradnje a posebno saradnje u oblasti energetike. Zajednički je ocenjeno da imamo iste ciljeve po pitanju energetske bezbednosti u regionu, sa posebnim akcentom na sigurnost snabdevanja gasom, uzimajući u obzir narastajući značaj tog energenta.

Sprovedeni market test sa neobavezujućim zakupima kapaciteta pokazuje da postoji potreba za dodatnom gasnom infrastrukturom, posebno iz pravca Bugarske prema Mađarskoj. Imamo zajedničke interese i zajedničke ciljeve i nastavićemo razgovore tokom susreta sredinom juna u Beogradu, najavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike