Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

28.05.2018

ANTIĐ – Srbija posebnu pažnju posvećuje ciljevima koje treba implementirati – kako na polju održive energije, tako i u ulaganju u ljudske resurseNIS lider održivog razvoja u Srbiji

Kompanija NIS predstavila je Izveštaj o održivom razvoju za 2017. godinu, osmi po redu od početka izveštavanja 2010. godine. Kompanija je i na ovaj način pokazala da su poslovni rezultati veoma važni, ali da su briga o ljudima i životnoj sredini od jednakog značaja, te da će NIS ostati dosledan takvom pristupu i u budućnosti.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije, istakao je značaj poslovanja u skladu sa principima održivog razvoja.

Značaj toga često izgubimo iz fokusa, a ova planeta je naše jedino stanište i jedina budućnost naše dece. Upravo zato sam ponosan što NIS, kao možda baš naša najbogatija kompanija, predstavlja lidera u toj oblasti i nameće upravo ciljeve koji su esencijalno važni i od njih zavisi budućnost svih nas, pa i budućnost kompanije. Iz tog razloga Vlada Srbije posebnu pažnju posvećuje ciljevima Ujedinjenih nacija vezano za održivi razvoj i to duboko prepoznaje kao ekonomsku, socijalnu i ekološku dimenziju kojoj treba udahnuti život na raznim poljima – od održive energije do ulaganja u ljudske resurse“, naveo je ministar Antić.

Predstavljanju Izveštaja o održivom razvoju prisustvovali su i poslovni saradnici kompanije, predstavnici stručne javnosti i medija, kao i predstavnici sindikata i top menadžmenta NIS-a.

Tom prilikom održana je panel diskusija „Održivost inovacija“ na kojoj su, pored Kirila Tjurdenjeva, generalnog direktora NIS-a, učestvovali i Miroslav Lutovac, direktor sektora industrije Privredne komore Srbije, Olivera Andrijašević iz revizorske kuće „Ernst&Young“ i Filip Ilić, stipendista NIS-a koji je nakon završetka školovanja zaposlen u kompaniji.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS, rekao je da su principi održivog razvoja već utkani u svaki proces u kompaniji.

Više od svega drugog, osnova održivog razvoja je briga o ljudima, na svaki mogući način. Od gledanja na jednakost polova kao na mogućnost, do stvaranja uslova za dostojanstveni život i rad. Najvažnija je svakako, briga o zdravlju i životu svakog našeg zaposlenog. Jedan od najznačajnijih stubova održivog razvoja za NIS je ulaganje u ljude. Od 2009. godine NIS je u društveno odgovorne projekte uložio više od 3 milijarde dinara, a samo u projekte u oblasti obrazovanja i nauke više od 600 miliona dinara. Za NIS ulaganje u mlade i znanje predstavlja investiciju koja se uvek isplati jer je reč o talentovanim i mladim ljudima, koji su motivisani i usmereni na promenu, razvoj i inovacije koji doprinose modernizaciji što je ključ za očuvanje konkurentnosti i održivosti kompanije“, rekao je Tjurdenjev.

Izveštaj kompanije NIS o održivom razvoju za 2017. godinu, koji je u skladu sa standardima vodeće organizacije u svetu u oblasti održivog poslovanja Global Reporting Initiative (GRI), verifikovala je nezavisna revizorska kuća „Ernst&Young“. Izveštaj se fokusira na izazove u poslovanju NIS-a tokom 2017. godine, kao i na ključna pitanja vezana za poslovne aktivnosti i društveno odgovorne projekte kompanije.

Između ostalog, u Izveštaju se navodi da je NIS u 2017. godini značajno unapredio finansijske rezultate pa je tako ostvarena neto dobit od 27 milijardi dinara, odnosno 80 odsto više nego u 2016. godini. Takođe, NIS je u razvoj kompanije uložio 26,5 milijardi dinara i tako ostao jedan od vodećih domaćih investitora. U skladu sa Strategijom razvoja do 2025. godine prioritet NIS-a i u narednom periodu biće uvođenje moderne opreme i inovativnih tehnologija koje će omogućiti kompaniji da zadrži poziciju lidera na regionalnom energetskom tržištu.

Pored toga, NIS je u 2017. godini nastavio da realizuje brojne projekte iz oblasti zaštite životne sredine i u te svrhe uložio 479 miliona dinara. Takođe, pod sloganom „Budućnost na delu“ NIS sprovodi društveno odgovorne projekte u koje je tokom 2017. godine investirano više od 370 miliona dinara. Prioritet kompanije u toj oblasti je da doprinese socijalnom i ekonomskom razvoju šire društvene zajednice, sa naročitom pažnjom na unapređenje obrazovanja, kako bi se stvorili što bolji uslovi za budući razvoj mladih u Srbiji. Takođe, NIS je veliku pažnju posvetio i profesionalnom razvoju zaposlenih pa je u njihove obuke samo u 2017. godini uloženo 196 miliona dinara.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike