Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

30.05.2018

ANTIĐ: U Srbiji pokrenut snažan investicioni ciklus vredan tri milijarde evraSrbija je energetski bezbedna država i sve što se na planu energetike planira ili već sada radi će doprineti tome da država ostane energetski stabilna, ključna je poruka Međunarodne stručne konferencije “Investicije i novi kapaciteti – garant energetske bezbednosti”, koju je internet portal Balkanmagazin organizovao u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije. U prilog tome i podatak da je u sektoru energetike pokrenut snažan investicioni ciklus, vredan više od 3 milijarde evra, namenjen realizaciji strateških projekata do 2025. godine.

Otvarajući konferenciju, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, izjavio je da Srbija čini sve, kako bi ostala energetski stabilna država.

Puno radimo, imamo snažan investicioni ciklus i duboko verujem da imamo dodatni zamajac, koji će kapitalno uticati na našu energetsku bezbednost", rekao je Antić.

Jedan od najvažnijih projekata je započeta izgradnja novog bloka u Kostolcu B3 snage 350 megavata, koji će biti gotov i na mreži 2020. godine.

Do kraja godine imaćemo na mreži oko 250 megavata struje iz snage vetra. Reč je o tri velika vetroparka Alibunar 42 megavata, Kovačica 105 megavata i Čibuk oko 100 megavata. To je veoma značajno za budućnost i popravljanje naše energetske strukture", kazao je Antić.

Ministar je naglasio da ćemo do 2020. imati na mreži ukupno 500 megavata iz obnovljivih izvora energije.

Energetska bezbednost jedno je od ključnih pitanja naše države, kao i pitanje broj jedan u svim zemljama - pitanje koje dominira u svim političkim i geopolitičkim razmatranjima, kao i u EU. Srbija, takođe, stavlja u prvi plan pitanje energetske bezbednosti", ocenio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike