Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

29.05.2018

Gasovod u Braničevskom okrugu pušten u radU Braničevskom okrugu pušten je u rad i izvršeno je prvo punjenje distributivne gasovodne mreže radnog pritiska 16 bara, na teritoriji grada Požarevca. Investicija je vredna 12,5 miliona evra, a sredstva je obezbedilo preduzeće Srbijagas uz strateško partnerstvo Gasinvesta. Posao je završen za tri godine, a izdate su 33 upotrebne dozvole. Cilj je razvoj privredne aktivnosti u Srbiji, otvaranje novih radnih mesta i ubrzano zapošljavanje lokalnog stanovništva. Svečanosti su prisustvovali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović i gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović.

      

Iz recesije i krize u kojoj se država nalazila, vratili smo Srbiju ponovo u red onih država koje napreduju i razvijaju se. Ono što je važno za građane Požarevca, je više od 300 kilometara distributivne mreže, kao i mogućnost da se građani priključe i budu korisnici gasa, ali pre svega, ono na čemu ja insistiram - mogućnost da priključimo industrijsku zonu i nove industrijske korisnike. Životno iskustvo me je naučilo da bez lokalne samouprave ne može da se razvije nijedan dobar projekat, uprava, administracija. Čelnici, moraju da budu sastavni deo svih tih napora i svih aktivnosti i oni su to, u ovom slučaju, bez ikakve sumnje bili i dali veliki doprinos ovom projektu. Da nije bilo tako, projekat ne bi bio završen u ovako kratkom roku, kazao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je naglasio da je važno održati kontinuitet i da razumemo projekte na način da se u jednom mandatu nešto otpočne, u drugom razvija, a u trećem završi.

Direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović zahvalio je lokalnoj samoupravi.

Ovo je jedan od dobrih primera kako se kroz takva strateška partnerstva i uz - praktično pomoć države, mogu u veoma kratkom roku završiti ovakvi projekti. Mislim da mogu slobodno da najavim da će i gasifikacija ostalih opština u požarevačkom okrugu i industrijskih zona, a to znači i većine sela, možda u drugoj fazi i svih onih koji imaju potrebu za gasifikacijom, što se tiče ovog okruga, biti završena najdalje za tri godine, kazao je Bajatović.

Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike