Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

08.06.2018

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se sa delegacijom studenata Elektrotehničkog fakulteta u BeograduMinistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se sa delegacijom studenata Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Univerziteta u Beogradu, sa Odseka za energetiku. Studentska organizacija „H – Brigdes“, koja se na međunarodnom takmičenju „International Future Energy Challenge – IFEC“, održanom u SAD, plasirala u finale, koje će biti održano u julu ove godine u Pekingu, predstavila je ministru Antiću svoj projekat. Tim predvode prof.dr. Slobodan Vukosavić, i doktorant ETF-a, Aleksandar Milić.

Studenti su na sastanku upoznali ministra sa svim detaljima projekta, sa kojim će srpski tim nastupiti u finalu tog takmičenja u Pekingu. Radi se o uređaju koji se koristi u delu sistema za skladištenje energije a projektovao ga je tim srpskih studenata ETF-a. Ideja je da nađe primenu u industriji jer zahvaljujući pouzdanosti, može da se koristi u sistemima za besprekidno napajanje – u bolnicama, svim zdravstvenim ustanovama, i ostalim sistemima koji ne smeju da ostanu bez napajanja energijom. Uređaj, u odnosu na druge u svetu, ima komparativnu prednost - veoma je kompaktan a fizički je mali u odnosu na snagu koja se koristi. Mogao bi da se upotrebljava za brzo punjenje baterija, efikasan je i pri korišćenju nema mnogo gubljenja energije.

Želim da podržim inovativne ideje mladih u Srbiji i da im pomognem da ih realizuju, jer će na taj način doprineti razvoju celokupne zajednice. Vlada Republike Srbije čini maksimalne napore da naše mlade ljude zadrži u zemlji i omogući im uslove za uspešan rad i sigurnu budućnost. Srbija je njihova država i to je mesto na kojem bi trebalo da stvaraju i doprinose društvenom i privrednom razvoju, kazao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je rekao da će, kao resorni ministar, lično podržati tim studenata ETF-a za odlazak na ovo prestižno svetsko takmičenje i izrazio duboko uverenje u siguran uspeh srpskog petnaestočlanog tima.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike