Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

13.06.2018

Srbija, Bugarska i Mađarska se pripremaju za Turski tokEnergetska bezbednost u regionu i sigurno snabdevanje svim ključnim energentima je zajednički cilj Srbiije, Mađarske i Bugarske, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Srpski ministar je to kazao nakon niza bilateralnih i trilateralnih sastanaka sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom i ministarkom energetike Bugarske Temenuškom Petkovom, na kojima je razgovarano o zajedničkim aktivnostima za izgradnju dodatnih kapaciteta za transport gasa i mogućnostima priključenja na Turski tok.

      

Dogovorili smo se da u narednom periodu imamo daleko snažniju koordinaciju u smislu razvijanja novih energetskih projekata, koji će dovesti do toga da region bude energetski stabilniji i bezbedniji i da naši energetski nacionalni suvereniteti budu definisani u kontekstu međusobne saradnje", rekao je Antić.

On je naglasio da snažna kooridnacija u narednom periodu treba da bude dodatni “vetar u leđa” za realizaciju novih projekata.

Na sastanku je, kako je kazao, bilo reči i o zajedničkom projektu Srbije i Bugarske - gasnoj interkonekciji Niš - Sofija, dok je sa mađarskom stranom razgovarano o "čitavoj lepezi saradnje u oblasti naftno - gasne privrede".

Sve tri države sagledavaju i sve ostale ključne gasne projekte i kakav je uticaj tih projekata na naše tri zemlje i da li postoji potreba da gradimo neku dodatnu gasno - transportnu infrastrukturu u Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj", kazao je ministar Antić i dodao da očekuje da će sledeći neformalni susret sa Sijartom i Petkovom imati već u julu, tokom samita Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Sofiji.

      

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto je rekao da je energetska bezbednost od suštinskog značaja u ovom delu Evrope i da zato treba diversifikovati rute i izvore snabdevanja. On je, govoreći o prirodnom gasu, ukazao na značaj da se snabdevanje diversifikuje, kako je rekao, rutom sa juga.

Mislimo da postoji intencija Gasproma da isporučuje gas u region centralne Evrope kroz drugu cev Turskog toka i nadamo se da će naši bugarski prijatelji impelementirati sve neophodne investicije, kako bi mogli da isporučuju gas Srbiji, koji bi onda išao ka Mađarskoj i drugim evropskim zemljama", istakao je Sijarto.

On je ocenio da bi ta nova ruta za snabdevanje gasom predstavljala veliki doprinos za energetsku bezbednost regiona i izrazio nadu da će za to imati podršku od EU, “zato što je u evropskom interesu da se unapredi enegetska sigurnost u ovom reigonu".

Mađarski šef diplomatije istakao je da je značaj još veći s obzirom na to da su u tu saradnju uključene dve članice EU i Srbija koja je kandidat za članstvo.

Verujemo da će saradnja sa nama u oblasti energetike ubrzati evropske integracije Srbije i nadamo se da nećemo čekati do 2025. da Srbija postane članica EU, kako je to predviđeno dokumentom Evropske komisije", naveo je Sijarto.

      

Bugarska ministarka energetike Temenuška Petkova kazala je da su se tri zemlje ujedinile oko mogućnosti saradnje u oblasti transporta gasa i da će razgovori o saradnji biti nastavljeni, kako bi se postigli što bolji rezultati za potrošače sve tri države.

Ona je istakla da su danas imali veoma dobar i koristan dijalog na temu energetske stabilnosti u regionu i razvoja projekata za prirodni gas.

Petkova je podsetila da Srbija i Bugarska realizuju projekat gasne interkonekcije i da je informisala ministra Antića šta je bugarska strana sve preduzela i - obrnuto, u smislu izvršenja zajedničke deklaracije, potpisane na nedavno održanom evropskom samitu u Sofiji.

Smatram da je prisutan veliki potencijal za razvoj saradnje u oblasti prorodnog gasa između Srbije, Bugarske i Mađarske", ocenila je Petkova.

Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike