Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

22.06.2018

Antić i Šariatmadari o saradnji u energetskom sektoruMinistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se sa iranskim ministrom industrije, rudarstva i trgovine Mohamedom Šariatmadarijem (Mohammad Shariatmadari), koji boravi u Srbiji povodom održavanja Mešovite komisije za trgovinu. Srpski ministar kazao je da Srbija zainteresovana da političke odnose koji su na visokom nivou, stavi u funkciju jačanja ekonomske saradnje naše dve zemlje.

Ministar Antić je tokom bilateralnog susreta sa iranskim kolegom razgovarao o mogućnostima da srpske kompanije učestvuju u modernizaciji termoelektrana u Iranu, ali i o saradnji u naftnom sektoru.

Saradnja sa Iranom je izvanredna prilika da srpska privreda bude deo značajnih procesa modernizacije i revitalizacije energetskog sektora u Iranu.

Verujem da saradnja sa Iranom pruža dobru priliku, pre svega našoj privredi - da bude deo ozbiljnih procesa modernizacije i revitalizacije termo sektora u Iranu. Očekujem da ću u tom procesu imati snažnu podršku Vlade, kao i veliku podršku predsednika Vučića, uzimajući u obzir da je reč o značajnim investicijama u Iranu", kaže Antić.

Na sastanku dvojice ministara napravljena je čvrsta osnova za buduću saradnju, vođeni su razgovori i o kooperaciji u oblasti rudarstva, uzimajući u obzir činjenicu da Iran raspolaže ozbiljnim mineralnim bogatstvima i ima veliku perspektivu u oblasti rudarstva, kao i da je Srbija u ekspanziji rudarskog sektora.

Prema navodima iranskog ministra Šariatmadarija, Iran planira da u projekte obnove termoelektrana u toj zemlji investira oko 1,2 milijarde dolara, a Srbija će pokušati da "dobije dobar deo tog posla".

Ministar industrije, rudarstva i trgovine Šariatmadari, naglasio je da je u razgovoru sa ministrom Antićem dogovoreno da se u što kraćem roku oforme ekspertski timovi dve zemlje, te da se u septembru sastanu radne grupe kako bi se dogovorili praktični oblici dalje saradnje.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike