Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

29.06.2018

Sastanak Grupe na visokom nivou o povezivanju Centralne i Jugoistočne Evrope - CESECU Sofiji je, 29.06.2018. godine, održan sastanak Grupe na visokom nivou o povezivanju gasnih sistema Centralne i Jugoistočne Evrope (CESEC). Na sastanku je razmatran načini vođenja energetske tranzicije u regionu. U cilju što bolje integracije regiona, procenjen je napredak postignut u implementaciji projekata u oblasti gasne i elektroenergetske infrastrukture. Republika Srbija je pohvaljena zbog napretka u vezi sa realizacijom projekta gasne interkonekcije Srbija - Bugarska. Razmatrana i pitanja vezano za mogućnost većeg korišćenja potencijala obnovljivih izvora energije i unapređenja energetske efikasnosti. Završni deo sastanka se odnosio na ceremoniju koja je označila početak radova na izgradnji interkonektora Grčka – Bugarska.

Sastanak je otvorio Tomislav Dončev, zamenik premijera Republike Bugarske, kao i ministarka energetike Republike Bugarske Temenuška Petkova, a vodio ga je član Evropske komisije zadužen za klimatske promene i energetiku Miguel Arias Kanjete. Mr Mirjana Filipović, državni sekretar je učestvovavala na ovom sastanku kao predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike.

Evropska unija je 2015. godine, u cilju obezbeđenja sigurnosti snabdevanja regiona prirodnim gasom, osnovala Grupu na visokom nivou o povezivanju gasnih sistema Centralne i Jugoistočne Evrope (CESEC HLG - Central and South Eastern Europe Connectivity High Level Group) (u daljem tekstu HLG) koja se sastoji od zainteresovanih država članica EU koja uz podršku Evropske komisije (EK) treba da olakša razvoj i realizaciju prekograničnih projekata kao i transevropskih projekata u cilju diverzifikacije pravaca snabdevanja prirodnim gasom u regionu. Predstavnici Ministarstva učestvuju u radu Nadzorne grupe HLG, Tehničke podgrupe, Grupe za implementaciju projekata i Upravljačke grupe.

Grupa na visokom nivou CESEC je na sastanku, koji je održan na ministarskom nivou 2016. godine donela odluku o proširenju CESEC portfolija, tako da pored sektora prirodnog gasa uključi i trgovinu električnom energijom i povezivanje tržišta, koordinisano planiranje i razvoj elektroenergetskih mreža; obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost.

U cilju implementacije ove odluke 2017. godine, u procesu kojim je rukovodila Evropska komisija usaglašen je tekst Memoranduma o razumevanju kojim se dopunjuje mandat CESEC inicijative.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike