Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

07.07.2018

Antić: Očekujem nekoliko ozbiljnih kompanija na javnom pozivu za RTB BorMinistar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je da očekuje da će nekoliko ozbiljnih kompanija, među kojima je i kineska Cijin (Zijin Mining Group Co. Ltd.) učestvovati na javnom pozivu za strateškog partnera za RTB Bor.

Srbija će u narednim danima raspisati poziv za strateško partnerstvo. Mi verujemo da ćemo imati nekoliko kompanija koje će uzeti učešće, a među njima i kineska kompanija, koja ima dobre šanse da dokaze da deli našu viziju, a to je da dostignemo pune kapacitete u proizvodnji", kazao je Antić na samitu lidera 16 zemalja srednje i istočne Evrope i Kine, koji se održava u Sofiji.

Naglašava da će postupak biti transparentan u kojem će sve strane imati podjednake šanse.

U svakom slučaju, ako to bude kineska kompanija, to će biće dobro za Srbiju", rekao je ministar.

On je rekao da se zna šta Srbija želi - da strateški partner izvrši dokapitalizaciju preko 300 miliona dolara i da nastavi da razvija tu kompaniju.

Antić je potvrdio informacije da će javni pozivi biti raspisan za oko deset dana.

 

Antić: Svi projekti sa Kinom rađeni po evropskim standardima

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da je Samit 16+1 u Sofiji prilika da Srbija na kvalitetan i značajan način iskoristi ovaj mehanizam saradnje, a obeležen je potpisivanjem ugovora o modernizaciji pruge između Novog Sada i granice s Mađarskom, projektom vrednim 943 miliona evra.

Kako je rekao, to je najvredniji ugovor koji se potpisuje u Sofiji.

Srbija u ovom formatu ima najsnažnije odnose s Kinom, koji se potvrđuje potpisivanjem konkretnih sporazuma na širokom polju", ocenio je Antić.

O sastanku sa kineskim premijerom Li Kećijangom kaže da je bio uspešan.

Ono što je obeležilo razgovor s kineskim premijerom je potvrda visokog stepena interesovanja Kine za saradnju sa ovim delom Evrope. On je jasno rekao da Kina ima slobodnih sredstava za investiranje, koje bi mogla da uloži u svojoj zemlji, ali da oni žele da osete benefite međunarodne saradnje kroz razvijanje projekata u inostranstvu", kazao je Antić.

Samit je, kako kaže, snažna ekonomska poluga koju Kina deli sa ovim delom sveta, pre svega na izgradnji infrastrukturnih objekata, a u prvi plan stavlja projekte koje targetiraju više država.

Ono što je ključno za sve projekte, investicije, infastrukturne objekte je da mi insistiramo na lokalnim i evropskim standradima, koji će u nekom trenutku biti verifikovani od strane EU", rekao je Antić.

Kao primer navodi projekat modernizacije Kostolca, težak više od milijardu dolara, za koji kaže da je zasnovan na najvišim stanaradima i najvišoj dostupnoj tehnologiji.

Mi smo to rekli kineskim partnerima, i oni to razumeju, da je ta vrsta standardizacije od interesa i za nas i za njih", izjavio je Antić.

Dodaje i da je praksa na prethodnim samitima pokazala da se svaki put "izrodi ili novi projekat, ili nova investicija ili nova saradnja privrednika".Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike