Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

10.07.2018

Izjava ministra rudarstva i energetike Aleksandra AntićaProteklih nekoliko godina Vlada je uložila ogromne napore da pomogne preduzećima iz hemijskog kompleksa da stabilizuju svoje poslovanje, reše probleme istorijskih dugovanja i obezbede uslove za proizvodnju koja neće stvarati dodatne gubitke.

To je dovelo do toga da Petrohemija značajno bolje radi i ostvaruje dobit, da MSK ne stvara gubitke i da su obe kompanije u procesu privatizacije/pronalaska strateškog partnera.

Nažalost Azotara i pored svih pokušaja da se poveća efikasnost i smanje troškovi ulaznih sirovina, ne uspeva da ostvari pozitivne poslovne rezultate.

To vodi povećanju zaduženosti, neostvarivanju UPPR-a i generisanju novih gubitaka do kraja ove godine.

Pokretanje stečajnog postupka u ovoj situaciji je ne samo ispunjenje obaveza prema MMF-u, već pre svega odgovoran odnos prema građanima Srbije, uzimajući u obzir, da bi iz Budžeta bili u obavezi da plaćamo sve dugove koje Azotara stvara.

Predstavnici Vlade su u kontaktu sa rukovodstvom Azotare i predstavnicima sindikata, kako bi se u tranzicionom periodu obezbedili nužni tehnološko-ekološki procesi i socijalni program za zaposlene

Nakon sprovedenog stečajnog postupka, Azotara će u skladu sa Zakonom biti ponuđena na prodaju, što će omogućiti da eventualni novi vlasnici ponovo organizuju proizvodnju, na efikasniji način i bez opterećenja starim dugovanjima.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike