Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

19.07.2018

Antić: Četiri kompanije zainteresovane za RTB BorMinistar energetike Aleksandar Antić kazao je da je obaveza budućeg strateškog partnera za RTB Bor da, u periodu dok se kontroliše privatizacioni ciklus, sačuva postojeći broj radnih mesta. Antić ističe da su se, već u prvom danu, na oglas za RTB Bor javile četiri kompanije za otkup dokumentacije koja nije jeftina.

RTB Bor strateški je značajna kompanija sa uticajem na našu ekonomiju.

Značajno je da RTB Bor nastavi da se razvija i da bude stabilan i zbog toga insistiramo na 350 miliona američkih dolara investicija. Od strateškog partnera očekujemo snažniji osnovni plan i daleko više investicija. Insistiramo na snažnom investicionom ciklusu najviše u rudarstvu sa idejom da RTB dugoročno puni topionicu sopstvenim rudama i koncentratima i da u naredom periodu poveća kapacitete", objašnjava Antić.

Dodaje da je obaveza budućeg strateškog partnera da u periodu dok se kontroliše privatizacioni ciklus, sačuva postojeći broj radnih mesta.

Očekujemo da će po završetku tog ciklusa biti neophodan dodatni broj radnika. Verujemo da će biti sačuvan ovaj broj radnih mesta plus da će biti dodatnog zapošljavanja radnika. Obaveze za istorijska dugovanja su takođe na strateškom partneru. Mi pitamo na tenderu strateškog partnera koliko procenta vlasništva traži za 350 miliona dolara", ističe ministar Antić.

Kaže da se u protekle dve godine razgovaralo sa 11 svetskih rudarskih kompanija koje su analizirale stanje u RTB-u Bor.

Očekujemo da će one uzeti aktivno učešće na tenderu i to je ozbiljan međunarodni tender. Samo u prvom danu, a oglas smo objavili juče, javile su se četiri kompanije za otkup dokumentacije koja, moram da napomenem, nije jeftina. Očekujemo ponude do 20. avgusta i da nakon što izaberemo najpovoljnijeg ponuđača, do kraja godine zaključimo ugovor kada uplate 100 miliona dolara što je uslov", napominje Antić.

Ističe da su Petrohemija i MSK-a bili maltene na kolenima i da su ova i prošla vlada učinile ogroman napor da se te kompaniuje sačuvaju.

Petrohemija dobro radi, MSK takođe stabilno radi, na žalost Azotara je u poslednjih nekoliko meseci nastavila da generiše gubitke i stečaj je jedino moguće rešenje", objašnjava ministar.

Dodaje da se sa velikom pažnjom gleda na radnike i čitavu situaciju u Azotari.

Razgovaramo sa radnicima i pokušavamo da nađemo najbolja rešenja. Stečaj kao takav mora da ide, dobar socijalni program za zaposlene, brz i efikasan stečajni postupak i da ponudimo Azotaru iz stečaja na prodaju", kaže Antić.

Uz podršku Svetske banke, Ministarstvo radi na otklanjanju nepravilnosti u lokalnim zajednicama koje šalju spiskove najugroženijih za besplatne kilovate, a ministar Antić kaže da je nova uredba u proceduri i da bi ona od 1. septembra trebalo da počne da se primenjuje.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike