Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

18.07.2018

Antić: U septembru izbor partnera, neće biti otpuštanjaMinistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je izjavio danas da će strateški partner za RTB Bor biti izabran najverovatnije u septembru, kao i da će do kraja godine biti završena procedura, a strateški partner uplatiti prvi deo od 350 miliona dolara za dokapitalizaciju RTB-a.

Ministarstvo privrede objavilo je danas javni poziv za izbor strateškog investitora za Rudarsko-topioničarski basen Bor, a Antić kaže za Tanjug  da će strateški partner najmanje tri godine morati da zadrži postojeći broj zaposlenih - oko 5.000 ljudi.

Ministar rudarstva i energetike naglasio je da će investicioni ciklus biti daleko veći od obaveznih 350 miliona dolara za dokapitalizaciju RTB-a i očekuje da će zbog toga broj zaposlenih biti i povećan u narednom periodu. Objasnio je da tenderom nije predviđeno koliki će biti vlasnički udeo strateškog partnera i da će to zavisiti od njihovih ponuda.

Struktura tendera je takva da će nam ponuđači dati ponudu koliko za iznos od 350 miliona dolara traže procenata u vlasničkoj strukturi", rekao je Antić.

Kako je rekao, ključni elementi za izbor strateškog partnera su: koliki će procenat vlasničkog udela tražiti i kakav će imati biznis plan za  investicije.

Radili smo, zaista, naporno, bilo je puno aktivnosti i kontakata sa predstavnicima rudarske industrije. Interesovanje je pokazalo 11 kompanija  sa kojima je potpisan ugovor o poverljivosti i one su analizirale RTB u prethodnom periodu", istakao je ministar Antić.

Antić ističe da je Vlada Srbije na osnovu toga procenila da je dobar  trenutak za raspisivanje tendera i da može da se očekuje nekoliko dobrih i kvalitetnih ponuda snažnih rudarskih kompanija poznatih u svetu.

One će do 20. avgusta dodatno analizirati ovaj paket za strateškog partnera i verujem da ćemo tokom septembra doći do izbora najboljeg ponuđača sa kojim onda nastavljamo zakonsku proceduru u vezi sa ugovorom. Verujem da će čitav proces biti zaokružen do kraja 2018. godine odnosno do kraja godine očekujemo i uplatu prvog dela od 350 miliona dolara, što je obaveza strateškog partnera u vezi sa dokapitalizacijom RTB-a, a na osnovu čega se aktivira sam ugovor", naveo je Antić.

Kako je rekao, ponuđači će u biznis planu predstaviti viziju i projekat za RTB - koliko sredstava i u kojoj dinamici planiraju da investiraju u proširenje postojećih kopova Majdanpek, Veliki Krivelj i Jama i koliko  novca i u kojoj dinamici planiraju da investiraju u otvaranje novog rudnika Cerovo.

Antić dodaje da je sadašnji kapacitet topionice 80.000 tona. Prema njegovim rečima, postoji mogućnosti da strateški partner planira da, kao rezultat povećanih investicija u rudarstvo, ima veće količine koncentrata od onih koje sadašnja topionica može da prihvati,  tako da postoji mogućnost da ponudi i investicije i u tom delu.

Duboko verujem da će biti to biti izuzetno kvalitan proces. Verujem da smo uspeli da pronađemo najboje rešenje kako da obezbedimo kvalitetan i transparentan proces, koji će definisati stratešku odluku Srbije da strateško partnerstvo, pre svega, bude razvojni projekat. Gde će se strateški partner obavezati na investicije koje će učiniti da poslovanje RTB-a bude dugoročno održivo i da se značajno poveća proizvodnja", rekao je ministar.

Antić dodaje da RTB sada pozitivno posluje, kao i da se strateški partner obavezuje da će nastaviti da izmiruje “istorijske” dugove RTB odnosno dugove iz prošlosti koji su uređeni kroz Unapred pripremljeni plan reorganizacije, a koji treba da se  isplate u narednom periodu.

Strateški partner će morati da isplati više od 200 miliona dolara za izmirenje tih dugova.

Rok za podnošenje prijava Ministarstvu privrede je 20. avgust, a preduslov za njihovo razmatranje je uplata depozita ili dostavljanje  bankarske garancije od milion dolara.

Pravo na podnošenje prijave imaju strateški partneri koji se poslednjih 10 godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

Za privatizacionu dokumentaciju mora se uplatiti naknada od deset hiljada američkih dolara.

Strateški partner koji novčanom dokapitalizacijom od najmanje 350 miliona dolara postaje vlasnik udela u RTB-u Bor, prema uslovima, može biti domaće ili strano pravno lice, ali i konzorcijum nastao udruživanjem domaćih i/ili stranih lica radi strateškog partnerstva. 

Interesovanje za RTB je do sada pokazalo 11 kompanija iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum, koje su u proteklih godinu dana potpisale ugovor o poverljivosti i koje su radile "dju dilidžens". 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nedavno da je jedna kineska kompanija zainteresovana za učešće na tenderu za RTB Bor.

RTB Bor sa 0,8 odsto doprinosi BDP-u zemlje, ali bi, sa strateškim partnerom, mogao sa strateškim partnerom da se podigne na 1,8 odsto.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike