Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

06.08.2018

Čestitam Dan rudara Srbije!Svim zaposlenima u rudarskom sektoru Srbije, u kojem radi oko 25 000 ljudi, čestitam Dan rudara - 6. avgust.

Koristim priliku da, uz izraze iskrenog poštovanja svim ljudima koji obavljaju jedan od najtežih poslova na svetu, poručim da rudarstvo ima budućnost u Srbiji, s obzirom na to da će se u ovom sektoru realizovati veliki broj investicija.

Činjenica je da uveliko modernizujemo rudarstvo, napravili smo vidljive pomake i to bi trebalo da ohrabri zaposlene u rudarskom sektoru i najavi im svetliju i sigurniju budućnost. Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike ulažu velike napore kako bi se investicije u rudarstvu povećale, samim tim i broj uposlenih radnika i njihove zarade, kao i ekološki standardi. Nama je izuzetno važno i da ispunimo prioritetnu potrebu rudara – da im osiguramo veću bezbednost i zaštitu zdravlja na radu, jer znamo da rade u teškim uslovima, sa određenim rizikom i duboko smo svesni da zaraditi „hleb sa sedam kora“, nije nimalo lako.

Imajući u vidu značajna geološka otkrića na teritoriji naše zemlje, poput ležišta u Jadru kod Loznice, kao i nalazišta Čukaru Peki kod Bora, a uzimajući u obzir da se radi na intenzivnim geološim istraživanjima u Timočkom kompleksu, kao i rudarske sisteme poput Kolubare, Kostolca, RTB-a Bor i Resavice, s ponosom možemo da konstatujemo da Srbija poseduje sigurnu bazu za povećanje proizvodnih kapaciteta koji će u budućnosti uticati na povećanje njegovog učešća u BDP-u zemlje. Čitav niz drugih aktivnosti domaćih i stranih rudarskih kompanija, svakako će dati zamajac razvoju rudarstva u Srbiji, što će dodatno unaprediti čitave regione.

Mogu slobodno da kažem da sa dubokim uverenjem očekujem dodatne investicije u rudarstvo, otvaranje novih rudnika, dodatna istraživanja a za tako nešto su potrebne velike investicije, koje treba obezbediti kroz strateška partnerstva.

Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike postavili su cilj od kojeg neće odustati – zaštitu prava radnika, da rudari budu bezbedni na radnim mestima i zadovoljni uslovima rada i na tome ćemo raditi kontinuirano i predano, jer upravo oni jesu nosioci energetske stabilnosti i stub ove strateške privredne grane.

Uz rudarski pozdrav – Srećno!Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike