Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

21.07.2017

Obeležena rudarska slava Sveti Prokopije - Ministri Antić i Stefanović u KolubariSlužbom i lomljenjem slavskog kolača u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Baroševcu i odavanjem počasti jamskim rudarima u Rudovcima, u Rudarskom basenu „Kolubara,“ obeležena je rudarska slava Sveti Prokopije. Proslavi, koju su organizovali sindikati EPS-a i „Kolubare“, prisustvovali su ministri, članovi NO JP EPS, predstavnici poslovodstva, radnika i brojni gosti.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić čestitao je svim rudarima slavu, sa željom da ih njihov zaštitnik čuva i da taj izuzetno težak posao rade bezbedno, da obezbede materijalnu sigurnost svojim porodicama i da im se svakoga dana vrate kući. Uz prisećanje na sindikalne borbe rudara za veća prava, ministar Antić konstatovao je „da možemo slobodno da kažemo da smo se svi zajedno izborili da taj posao u Srbiji bude uvažen i poštovan.

Želim da se zahvalim svim zaposlenima u EPS-u, rudarima, predstavnicima sindikata, zato što smo u prethodnom periodu imali kvalitetan i partnerski odnos. Rezultat je pošten i kvalitetan kolektivni ugovor koji zaposlenima u EPS-u, a pre svega rudarima, garantuje prava koja zaslužuju i uvek ćemo se boriti da njihova prava budu još veća. Iako smo početkom godine imali relativno slabije rezultate u proizvodnji uglja kao posledicu hladnog januara, i klizišta na Polju „D”, snažnim angažovanjem rudara i menadžmenta kompanije uspeli smo da dostignemo planove i da nam elektroenergetski sistem ostane stabilan - istakao je Antić.

On je kazao da Vlada Republike Srbije želi da sa sindikatima ima dijalog i partnerski odnos, zasnovan na uvažavanju zahteva ali i na uvažavanju realnosti. Mi smo takav odnos sa sindikatima EPS-a i Kolubare izgradili a duboko verujem da ćemo takav odnos ostvariti i sa svim drugim sindikatima u privredi Srbije, kazao je Antić. On je podsetio da rudari u „Elektroprivredi Srbije“ obavljaju izuzetno težak, rizičan i odgovoran posao i da je ključno da se deo predstojećeg velikog investicionog ciklusa usmeri ka rudarskom sektoru.

Obeležavnju su prisustvovali i potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, v.d. generalnog direktora Milorad Grčić, predsednik Sindikata EPS Milan Đorđević i predsednik Sindikata „Kolubara“ Miodrag Ranković koji su čestitali slavu svim rudarima u Srbiji.

Beograd, godineIzvor: Ministartstvo rudarstva i energetike