Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

25.09.2018

Antić: Srbija prednjači po obaveznim rezervama nafte i naftnih derivataSrbija ima odlične rezultate u stvaranju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata i po tome je među najboljim zemljama u Energetskoj zajednici, ako ne i najbolja, rekao je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je u Beogradu, na 10-tom Naftnom forumu u organizaciji Sekretarijata Energetske zajednice, kazao da su sada obavezne rezerve nafte i naftnih derivata dovoljne za dvadesetak dana prosečne potrošnje, a da je obaveza da do 2023. godine rezerve obezbeđuju 61 dan prosečne potrošnje.

Uvodimo red na tržištu nafte i naftnih derivata i ono što je izuzetno dobro je što se pokazalo da je više od 98 kontrolisanih uzoraka imalo traženi kvalitet, a manje od dva odsto je bilo sa određenim devijacijama, što ne znači da su bili loši", kazao je Antić.

Po njegovim rečima, dobra kontrola prometa nafte i naftnih derivata doprnosi većim prihodima budžeta, ali i boljem kvalitetu goriva za korisnike.

Kvalitet goriva u Srbiji biće dodatno unapređen posle završetka radova na postrojenju za duboku preradu u Rafineriji nafte u Pančevu, što se očekuje u 2019. godini", rekao je ministar Antić.

Istakao je da Srbija nastavlja dobru saradnju sa Sekretarijatom Energetske zajednice i da joj je prioritet postizanje ciljeva i standarda koji su postavljeni u okviru te zajednice zemalja EU i jugoistočne Evrope.

Direktor Generalnog seketarijata Energetske zajednice Janez Kopač kazao je da nafta i naftni derivati na evropskom prostoru gube značaj energenata koji su imali 80-tih godina, ali da će biti u upotrebi narednih decenija.

Povećava se udeo obnovljivih izvora energije a tome doprinose i mere energetske efikasnosti i to je u fokusu energetske politike EU i Energetske zajednice", izjavio je Kopač.

Sve članice Energetske zajednice pripremaju energetsko-klimatske strategije i taj proces će trajati do kraja 2020. godine i to će izmeniti kompletnu energetsku politiku", ocenio je Kopač.

Dodao je da se Energetska zajednica pretvara u energetsku i klimatsku zajednicu i da je to trend budućnosti.

Kopač je pohvalio rezultate Srbije u ispunjavanju obaveza u okviru Energetske zajednice, pre svega kad se radi o obaveznim rezervama nafte i naftnih derivata, po čemu je među najboljim zemljama u toj zajednici.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike