Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

26.09.2018

Od danas - krediti za investicije u energetsku efikasnost u domaćinstvima, stanovima i porodičnim kućama Antić: Novi podsticaji za energetsku efikasnostOd sada, građani će moći da dobijaju kredite ali i povraćaj sredstava utrošenih za unapređenje energetske efikasnosti. Za zajam se mogu prijaviti fizička lica, stambene jedinica, udruženje vlasnika stanova u zgradama, kao i za preduzeća koja ih proizvode ili prodaju. Programom je predviđeno finansiranje u zemljama Zapadnog Balkana, u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, a ukupan iznos kreditne linije je 85 miliona eura. Direktorka EBRD za Srbiju i Zapadni Balkan Žužana Hargitaj kaže da EBRD planira najveći deo od predviđenih 85 miliona evra da opredeli za Srbiju.

Uspešno implementirani I verifikovani projekti kvalifikovani su za finansijski podsticaj u procentu:

- Od 15 – 20 odsto za projekte unutar stanova ili porodičnih kuća - Od 25 – 35 odsto za projekte koji se vrše na stambenm zgradama.

Green Economy Financing Facility (GEFF) na Zapadnom Balkanu implementiran je u okviru Regionalnog programa za energetsku efikasnost (REEP Plus), finansiran iz sredstava Evropske unije i realizovan u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice. Program tehničke saradnje u okviru kreditne linije podržali su Savezno ministarstvo finansija republike Austrije i Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF).

Kredite i povraćaj sredstava građani će moći da moći da dobiju za: izolaciju, zamenu prozora, vrata i zastakljivanje,gasne kotlove, toplotne pumpe, rasvetu, kotlove I peći na biomasu, sisteme za solarno grejanje vode, solarne fotonaponske instalacije, sisteme za grejanje…

Već od danas kod naših partner banaka - Unikredit i Erste banku da dobijete kredit, a isto i nepovratna sredstva za unapređenje energetske efikanosti stambenih objekata. Ne bi mogli to da radimo da nemamo strateško partnerstvo sa EU, koja velikodušno finansira i nepovratna sredstva i tehničku pomoć", kazala je Direktorka EBRD za Srbiju i Zapadni Balkan Žužana Hargitaj i izrazila očekivanje da će taj program u Srbiji biti proširen i na druge banke.

Partnerstvo sa donatorima je od ključnog značaja za promovisanje visokoefikasnih zelenih tehnologija i praksi. Donatori pružaju neophodnu podršku GEFF-ovim projektima kojima se ublažavaju efekti ili povećava otpornost na uticaj klimatskih promena i drugih pretnji po životnu sredinu.

Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, rekao je da se EU fokusira na zelenu ekonomu, energetsku efikanost i obnovljive izvore energije.

To je veoma važno za životnu sredinu i borbu protiv klimastkih promena, za energetsku sigurnost i da budemo manje zavisini od spoljnih snabdevača". Fabrici naglašava da energetska efikasnost treba da smanji optećenje za domaćinstva, kao i da je taj cilj u skladu sa evropskim integracijama Srbije.

Podsetio je da su ciljevi EU definisani još 2003. godine, koji predviđaju smanjenje za 40 odsto emisije gasova sa efektom staklene bašte, 20 odsto ušteda odnosno unapređenje energetske efikasnosti i dostizanje 27 odsto udela potrošnje ukupne energije iz obnovljivih izvora energije.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da to ministarstvo planira da osnuje poseban Fond za energetsku efikasnost i da se o tome već razgovara sa Ministarstvom finansija.

Antić je na konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o Programu finansiranja zelene ekonomije u Srbiji, rekao da je cilj da se napravi fond koji će biti snažniji u odnosu na postojeći Budžetski fond za energetsku efikasnost.

Svaki dinar uložen u energetsku efikasnost će se građanima vrlo brzo vratiti", poručio je Antić i istakao da će Ministarstvo energetike dati podršku tim projektima.

On je istakao da Ministarstvo energetike ima ozbiljne ciljeve i da želi projekte u toj oblasti da podigne na viši nivo. Zahvalio je EBRD kao dugogodišnjem partneru i naglasio da je Srbija uspela da promeni energetsku sliku države.

Podsetio je da su do sada iz obnovljivih izvora energije izgrađena postrojenja sa više od 150 megavata, kao i da je u više od 100 javnih objekata urađena energetska rehabilitacija.

Antić je najavio da će do kraja godine na mreži biti još 200 megavata iz obnovljivih izvora energije. Ministar je kazao da su tu postignuti izuzetno dobri rezultati - više od 40 odsto uštede u potrošnji energije.

Po pitanju smanjivanja finalne potrošnje energije u Srbiji, prema Akcionom planu za energetsku efikasnost, bilo je predviđeno smanjiti finalnu potrošnju za devet odsto, zaključno sa 2018. godinom.

Mi smo već 90 odsto tog cilja ostvarili. Plan je jedan odsto smanjivanja finalne potrošnje energije svake godine. Pri ostvarivanju tog cilja, poseban akcenat stavljen je na energetsku efikasnost u domaćinstvima, koja troše oko 35 odsto ukupne energije. Tu postoji ogroman prostor za uštedu", rekao je Antić.

Ministar je istakao da Vlada Srbije daje doprinos globalnoj borbi protiv klimatskih promena, za sigurnu budućnost generacijama koje dolaze.

Srbija ozbiljnim koracima menja energetsku sliku i postaje pozudan partner u borbi protiv klimatskih promena", poručio je Antić.

Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike