Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

05.10.2018

Antić: Želimo snažniji partnerski odnos sa EU u energeticiSrbija želi snažniji partnerski donos sa EU u oblasti energetike poručo je danas ministar rudarstva i energetike energetiku Aleksandar Antić i istakao da su u Srbiji pokrenute investicije za izgradnju novih objekata snage 1.000 megavata.

On je na 7.Samitu "EU - jugoistočna Evropa, o održivom razvoju za Balkan - Srbija u vodećoj ulozi", u organizaciji londonskog Ekonomista, rekao da je Srbija spremna i za izradnju gasovoda koji bi bio nastavak Turskog toka, ali da taj gasovod mora prvo da prođe kroz Bugarsku i zatim da se posle Srbije nastavi u Mađarskoj.

Kada je reč o Turskom toku, Antić je rekao da je već imao priliku da razgovara o tom projektu, koji se prilično dobro razvija između Rusije i Turske.

Srbija je tu ako postoji želja i volja, mi ćemo taj projekat razvijati, taj projekat može da donese i gasnu elektranu", naveo je ministar Antić.

On je istakao da Srbija mora da razmišlja o novim rutama za snabdevanje gasom, jer za sada dobijamo gas samo preko Ukrajine, kao i da je Srbiji poteban novi gasovod. Antić je dodao da Srbija u svojoj energetskoj stragegiji ima ima pozicije za izgradnju nekoliko gasnih elektrana.

On je kazao da je Srbija spremna da učestvuje i u drugim gasnim projektima i da prati i realizaciju Južnog gasnog koridora ali da taj gasovod ne može da podmiri velike količine, niti bi našoj zemlji mogao da garantuje ozbiljnije količine do 2023. ili 2025. godine.

Antić je podsetio da se kod nas ozbiljno radi na gasnoj interkonekciji između Niša i Dimitrovgrada, zatim da se prate gasni terminali u Grčkoj na koje bi Srbija takođe mogla da se priključi preko interkonekcije između Grčke i Bugarske.

Naglasio je da je u Srbiji poslednji veliki energetski objekat izgrađen 1991. godine.

Srbija danas gradi 1.000 novih megavata, od čega je dve trećine investicija u obnovljive izvore energije", naglasio je Antić.

On je rekao da je Srbija prethodnih godina pustila u rad 150 megavata iz obnovljivih izvora, a da ćemo do kraja godine imati još 200 megavata. Tako će Srbija do 2020. imati ukupno oko 600 megavata iz obnovljivih izvora energije, od čega iz vetra 500 megavata i još oko 100 iz drugih izvora.

Antić je najavio da je ministarstvo u ozbiljnoj fazi analiza u vezi sa obnovljivim izvorima energije za prelazak sa „fidin“ tarifa na aukcijski model, koji će nam doneti nove investicije.

Ministar kaže da je u ekologiju EPS već uložio 300 milona evra i da je plan da se u narednih sedam godina uloži više od 800 milona evra.

Srbija ima tri ključna stuba energetske politike - prvi se tiče proizvodnje uglja i taj deo moramo da dovedemo do evropskih ekoloških standarda, drugi se tiče većeg korišćenja hidropotencijala - Srbija planira izgadnju moravskih hidroelektrana sa 150 megavata, zatim ibarskih i drinskih hidroelektrana.

To je još 400 do 500 megavata energije", naglasio je Antić.

Srbija može, pored gasne elektrane, da gradi i novu reverzibilnu hidroelektranu Bistrica od 600 megavata.

Treći stub se tiče energetske efikasnosti i Srbija već preko EBRD nudi povoljne kredite i grantove građanima, a započeto je i unapređenje energetske efikasnosti javnih objekata.

Antić je naglasio da to ministarstvo planira i formiranje snažnog Fonda za energetsku efikasnost.

Ministar je rekao da ima primedbu na označavanje Kosova bez odgovarajuće oznake u prezentaciji bivšeg direktora kompanije ENI Paola Skaronija, koja je prethodila njegovom govoru i istakao je da se tih oznaka pridržavaju i države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

On je rekao da su Srbija i Balkan dugo bili u zapećku po pitanju energetike u od strane EU, ali da je sada uspostavljen dobar mehanizam preko Energetske zajednice i da Srbija pokušava da izgradi daleko snažniji paratnerski odnos sa EU.

Antić je posebno zahvalio Bugarskoj koja je uvela modele direktne komunikacije sa EU po pitanju energetike tokom predsedavanja Savetom Evrope, u prvoj polovini ove godine.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike