Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

18.10.2018

Ministar Antić sa čelnicima Gazprom Energoholding-a: Velike mogućnosti za proširenje saradnje sa ruskim energetskim kompanijamaMinistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se, u Beogradu, sa predstavnicima ruske kompanije Gazprom Energoholding, koja se bavi elektroenergetikom i vodeća je kompanija u tom sektoru u Rusiji, inače ćerkom firmom kompanije Gazprom. Rusku delegaciju predvodio je generalni direktor Gazprom Energoholdinga, Denis Fedorov.

Predstavnici kompanije, izvestili su ministra Antića o zainteresovanosti o investiranju u energetske projekte na srpskom tržištu, s obzirom na to da je novom portfoliju kompanije predviđeno širenje poslovanja na evropsko i tržište Azije. Srbiju vide kao tržište atraktivno za dalja ulaganja i to je jedan od razloga za sastanak sa srpskim ministrom rudarstva i energetike.

Poslovanje Gazprom Energoholdinga zasniva se na razvoju i implementaciji projekata iz tradicionalnih izvora energije – gasa i uglja, ali je plan da investicije prošire i na obnovljive izvore energije.

Spremni smo za dalje projekte i u oblasti OIE, a naše širenje na evropsko tržište hteli bismo da započnemo upravo iz Srbije, poučeni pozitivnim iskustvima Gazpromnjefta, kompanije koja ima većinski udeo u Naftnoj industriji Srbije, ali i imajući u vidu naš zajednički projekat Termoelektrane-toplane u Pančevu, kazao je izvršni direktor Gazprom Energoholdinga, Denis Fedorov.

Na sastanku je pozitivno ocenjena dosadašnja realizacija TE - TO Pančevo, zajedničkog projekta NIS-a i Gazprom Energoholdinga. Plan je da godišnja proizvodnja električne energije u TE - TO iznosi 1400 GWh što je, primera radi, dovoljno za snabdevanje 230.000 prosečnih domaćinstava.

Ministar Antić istakao je da činjenica da je ta ruska kompanija zainteresovana za razvoj i implementaciju projekta u Srbiji, dokaz da naša zemlja ima povoljan zakonski okvir i siguran ambijent za priliv ino investicija.

Visok nivo bilateralnih političkih odnosa predsednika Putina i predsednika Vučića, želimo da pretočimo u efikasnu i široku ekonomsku saradnju sa Ruskom Federacijom. S obzirom na to da su vodeće ruske energetske kompanije u Srbiji prisutne kroz saradnju Gazproma i Srbijagasa, kao i kroz većinsko vlasništvo Gazpromnjefta u NIS-u, želimo da tu saradnju proširimo i na druge aspekte proizvodnje energije, a u saradnji sa ruskim partnerima, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je naglasio da će Gazprom Energoholding, za implementaciju projekata koji su od interesa za obe strane, imati punu podršku Vlade Republike Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike.

Sastanku su prisustvovali generalni direktor NIS-a, Kiril Tjurdenjev i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, kao i predstavnici EPS-a i Ministarstva rudarstva i energetike.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike