Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

28.11.2018

Antić: Iz budžeta 70 miliona evra za razvoj magistralnog gasovoda od Bugarske do MađarskeMinistar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da je budžetom za 2019. godinu predviđeno izdvajanje od 70 miliona evra za učešće u razvoju magistralnog gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom.

U budžetu za 2019. godinu je, kao i u 2018. godini, predviđeno 70 miliona evra za dalje domaće srpsko učešće, odnosno učešće Srbijagasa u razvoju projekta", rekao je Antić u Skupštini Srbije, obrazlažući predložene izmene Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i pribavljanja dokumentacije radi realizacije izgradnje sistema za transport prirodnog gasa "Južni tok".

Zakon se menja da bi se realizovao projekat izgradnje magistralnog gasovoda granica Bugarske - granica Mađarske, koji će ići trasom koja je projektovana za gasovod Južni tok, a kojim, između ostalog, treba da bude transportovan ruski gas koji će kroz drugu cev Turskog toka, kroz Crno more, stići u Tursku, a dalje sistemom nacionalnih magistralnih gasovoda preko Bugarske, Srbije i Mađarske do potrošača u Evropi.

Procenjena vrednost tog projekta je 1,08 milijardi evra, a gasovod bi trebalo da bude završen 2020. godine.

Antić je rekao da u ovom trenutku "sve stvari deluju i ostavljaju utisak da idu u dobrom pravcu" razvoja tog gasovoda, koji Srbiji treba da obezbedi energetsku bezbednost, sigurno snabdevanje gasom, ali i profit koji donosi sama tranzitna taksa.

Ministar je kazao da izmena zakona omogućava srpsko-ruskom preduzeću Gastrans da koristi benefite onih eksproprijacija i rešenja koja su bila u Zakonu o "Južnom toku", jer je reč o gotovo identičnim pravnom licu koje je promenilo naziv i gotovo identičnoj trasi i tehničkim parametrima vezanim za razvoj projekta.

Duboko verujem da ćemo ovim zakonom dati „vetar u leđa“ ovom projektu, omogućiti brzo i efikasno rešavanje svih nadležnih državnih organa, ali ne na štetu građana kao korisnika eksproprijacije", zaključio je Antić.

Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike