Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

18.12.2018

RTB – UGOVOR - PREUZIMANjE

Antić: Srbija će biti treći najveći proizvođač bakra u EvropiMinistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i stariji potpredsednik i izvršni direktor kompanije Ziđin (Zijin) - DŽordž Fang, potpisali su u Ministarstvu privrede, Ugovor o pristupanju novog člana, odnosno Ugovor o prezumanju RTB-a Bor. U Beogradu je danas potpisan i Shareholder Agreement.

Zvanično preuzimanje RTB-a Bor od kineske kompanije Ziđin izuzetno je značajan dan za Srbiju, RTB Bor i za našu ekonomiju, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i naveo da očekuje da Ziđin počne veoma brzo i efiksano da radi.

Uveren sam da je ovo jedan od najboljih procesa kroz koji je Srbija prošla u periodu privatizacije i strateških partnerstava, koji aposlutno garantuje da će se RTB razvijati, da će imati snažnu investicionu politiku, čuvati radna mesta i zapošljavati nove ljude“, kazao je Antić nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju novog člana, odnosno Ugovora o preuzimanju RTB-a Bor.

Kompanija Ziđin je, saopštio je Antić, juče uplatila 350 miliona dolara na račun RTB-a Bor, na osnovu čega je stekla vlasništvo od 63 procenta u RTB-u i naveo da će kineska kompanija u naredna dva dana isplatiti 200 miliona dolara dugova RTB-a Bor.

Ministar Antić kazao je da će se nova kompanija zvati Zijin Bor Copper, a nakon registracije i dobijanja saglasnosti Vlade Srbije u naziv će biti uneta i reč Srbija.

To će biti naša zajednička kompanija koja će biti vrlo uspešna u svetskim razmerama i kojom ćemo se ponositi“, poručio je ministar rudarstva i energetike.

On je podsetio da se Ziđin svojom ponudom obavezao da će u narednih šest godina investirati 1,26 milijardi dolara u poboljšanje proizvodnje, otvaranje novih rudinika, povećanje efikasnosti, ali se obavezao i da će značajno povećati proizvodnju.

To je izuzetno veliki iskorak koji će kapitalno uticati da se RTB Bor stabilizuje kao jedan od najznačajnijih segmenata naše privrede“, rekao je Antić i naglasio da će to imati veliki uticaj na našu ukupnu ekonomiju, rast i razvoj, te da očekuje da će Srbija biti treći najveći evropski proizvođač bakra sa povećanjem učešća rudarstva u BDP-u na pet odsto, u odnosu na sadašnjih jedan odsto.

On je izrazio i ogromnu zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću, kineskom predsedniku Siju Đinpingu, kao i svima koji su bili uključeni u proces oko rešavanja pitanja RTB-a Bor.

Uveren sam da smo uradili veliku i sjajnu stvar za Srbiju i u interesu Srbije,“, poručio je Antić i podsetio da je Ugovor sa kompanijom Ziđin potpisan u Pekingu, tokom posete predsednika Vučića Kini.

Ministar Antić istakao je da je kompanija Ziđin - strateški partner u RTB-u Bor, moćna rudarska kompanija koja se dokazala u svetu, da posluje u 10 zemalja, ostvaruje sjajne i rudarske i poslovne rezultate.

Kompanija predstavlja garant da će se u Boru i Majdanpeku ostvarivati rudarska proizvodnja u skladu sa najvišim svetskim standardima i kada govorimo o efikasnosti i kvalitetu, ali i kada su u pitanju zaštita na radu i ekologija“, kazao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.  

On je naglasio da nam predstoji puno posla, te da će biti održana prva sednica Odbora direktora i Upravnog odbora.

Novi predsednik Upravnog odbora biće DŽordž Fang, potpredsednik i izvršni direktor kompanije Ziđin, a generalni direktor Long Ji.

Potpisivanju ugovora o pristupanju novog člana, odnosno o prezumanju, potpisali su ministar Antić i Fang, u prisustvu kineskog ambasadora Li Mančanga, državnog sekretara u Ministarstvu privrede Miluna Trivunca i dosadašnjeg direktora RTB-a Bor Blagoja Spaskovskog.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike