Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

01.01.2019

Antić u EMS-u: Sigurno snabdevanje energentima i u 2019.Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić posetio je Nacionalni dispečerski centar EMS-a i poručio da će i u novoj 2019. Godini, energetski sistem Srbije biti stabilan i da će građani i privreda imati sigurno snabdevanje svim energentima.

Mi se već tradicionalno 1. januara nalazimo u Dispečerskom centru EMS-a, kao u jednoj od ključnih tačaka našeg energetskog sistema i kao i svake godine želim da u ime Ministarstva energetike, kao i svih energetskih kompanija, poželim građanima srećnu i uspešnu 2019. godinu, sa nadom da će Srbija nastaviti da se razvija“, poručio je Antić tokom obilaska Dispečerskog centra zajedno sa direktorkom EMS-a Jelenom Matejić.

On je, takođe, u ime građana Srbije zahvalio ljudima koji rade u enegetskom sektoru i čestitao im na dobroj 2018. godini koja je, kako je rekao, obeležena potpunom energetskom stabilnošću Srbije. Antić je naglasio da energetske kompanije rade 365 dana u godini, sedam dana u nedelji, 24 sata dnevno.

Ministar je istakao da je 2018. obeležio veliki broj uspešno realizovanih projekata koji će dugoročno obezbediti razvoj Srbije i energetskog sistema.

EMS je izuzetno značajan segment ukupnog sistema, a odgovornost za prenos energije i upravljanje sistemom je veoma važna i želim i ljudima u EMS-u da čestitam na veoma uspešnoj godini i ciklusu koji je za njima, kao i nizu uspešno realizovanih investicija“, kazao je Antić.

Antić je rekao da je veoma značajno što će, nakon uspešne prve faze Transbalkanskog koridora na trasi Pančevo – Rešica, biti nastavljen taj projekat i na deonici Kragujevac – Kraljevo i obezbeđivanje svih prethodnih uslova za treću deonicu Obrenovac – Bajina Bašta. Ministar navodi da se u Srbiji gradi veliki broj energetskih objekata koje EMS treba da uključi u naš energetski sistem.

Prethodnu godinu je obeležilo više od 200 megavata nove energije iz vetra. Tu mislim, pre svega, na projekte Čibuk i Alibunar, koji su nova energija Srbije. Tih 200 megavata se trenutno nalazi na mreži u probnom radu i sa nekih 100 do 150 megavata koje smo izgradili u prethodnim godinama iz obnovljivih izvora, danas mogu pozitivnim da ocenim to „prolazno vreme“. U Srbiji trenutno imamo izgrađeno više od 350 novih megavata iz obnovljivih izvora, što je veliki uspeh za našu zemlju“, izjavio je ministar.

Antić očekuje da ćemo u 2019. imati na mreži još gotovo 150 megavata iz energije vetra i kaže da EMS to treba da primi u sistem i obezbedi njegovu punu stabilnost. Prema njegovim rečima, termoelektrana-toplana TE TO Pančevo će već u januaru početi da se gradi, kao značajni novi energetski objekat.

Tu je i Kostolac kao najveći projekat koji se razvija. Želim da poručim da je energetski sistem Srbije potpuno stabilan i da je pred nama mirna godina u kojoj svi možemo da očekujemo apsolutnu sigurnost u snabdevanju svim ključnim energentima“, zaključio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike