Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

15.07.2017

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se u Vladi Srbije, sa ministarkom spoljnih poslova Australije, DŽuli BišopMinistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se u Vladi Srbije, sa ministarkom spoljnih poslova Australije, DŽuli Bišop. Na sastanku, koji je održan u okviru zvanične posete ministarke Bišop Beogradu, konstatovano je da Srbija ima veliki interes za unapređenje političkih odnosa sa Australijom, kao i da će ova poseta doprineti i boljim sveukupnim ekonomskim odnosima dveju zemalja.

Ministar Antić podsetio je da Srbija ima veliki potencijal u sektoru rudarstva, ali i na značajno učešće autralijskog kapitala u rudarski kompanijama, a pre svega multinacionalne kompanije Rio Tinto, koja ima veliku aktivnost u okolini Loznice, gde u okviru projekta "Jadar", vrši istraživanja jedinstvene mineralne kompozicije rude litijuma.

Projekat "Jadar" predstavlja ozbiljan i značajan posao za kompaniju Rio Tinto, ali i veliki potencijal za razvoj Srbije, imajući u vidu da će se to nalazište svetske klase brzo naći u fazi otvaranja rudnika, koji će generisati više od 10 odsto svetske proizvodnje litijuma", naglasio je ministar Antić.

To predstavlja dodatni osnov za dalji razvoj saradnje dve zemlje u sektoru rudarstva a sve veće prisustvo australijskih kompanija na rudarskim konferencijama u Srbiji, govori u prilog tome da Srbija za njih postaje privlačno tržište.

Srbija ima dobar Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima i ocenjena je kao sigurna i stabilna država za investiranje, što potkrepljuje činjenica da se u sektoru rudarstva, kompanije odlučuju na dugoročna ulaganja i da je Srbija, otpočinjanjem projekta "Jadar, zadobila poverenje ino investitora, ocenio je ministar Antić i dodao da naša država u oblasti rudarstva pravi win-win kombinaciju, što je u interesu kako Sbije, tako i stranih ulagača.

Šefica diplomatije Australije, DŽuli Bišop konstatovala je da je Srbija viđena kao kao stabilna demokratska država sa razvijenim institucijama i slobodnim tržištem.

Rio Tinto je socijalno i bezbednosno odgovorna kompanija, projekat "Jadar" je nalazište svetske klase i ukoliko se realizuje, moći će da zadovolji značajan deo svetske proizvodnje za litijumom i boratima. Ta kompanija spada u svetske lidere po eksploataciji ruda a potpisivanje predviđenog Memoranduma o razumevanju bi dao dodatni zamajac ekonomskoj razmeni dveju zemalja, naglasila je DŽuli Bišop.

Obe strane konstatovale su da rudarski biznis nije samo eksploatacija ruda, već i odgovorno ponašanje prema ljudskim životima, kvalitetna saradnja sa lokalnim samoupravama i visoka svest o očuvanju životne sredine. Ministar Antić zaključio je da australijske kompanije te standarde poštuju i primenjuju na srpskom tržištu, kao i da je srpska strana zainteresovana da svoje potencijale stavi na raspolaganje tamošnjim firmama, i podsetio da u ovom trenutku postoji oko 100 značajnih polja na kojima se vrše istraživanja.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike