Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

12.07.2017

SaopštenjeMinistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se danas sa svojom bugarskom koleginicom – ministarkom energetike Temenuškom Petkovom. Na sastanku je konstatovano da je saradnja između Bugarske i Srbije na visokom nivou, pogotovo u energetskom sektoru.

Na sastanku dvoje ministara energetike razmatrani su zajednički projekti koji su u toku, a pre svega izgradnja Interkonektora Bugarska – Srbija. Ove godine, u Sofiji je već potpisan Memorandum o razumevanju za izgradnju projekta gasnog interkonektora Bugarska – Srbija.

Ministri energetike dve zemlje naglasili su da će izgradnja gasnog Interkonektora između Bugarske i Srbije poboljšati snabdevanje gasom u celom regionu. Ministarka energetike Bugarske Temenuška Petkova, informisala je ministra Antića o razvoju projekta bugarskog gasnog čvorišta, čija će izgradnja doprineti diversifikaciji gasnog snabdevanja i uveliko razviti tržište gasa u regionu.

Na sastanku je istaknuto da će se izradnjom bugarskog gasnog čvorišta omogućiti da se dodatne količine gasa iz novih izvora, uključujući potencijale Južnog gasnog koridora, Turskog toka, kao i LNG terminala u regionu, usmere ka Srbiji i drugim državama Jugoistočne Evrope.

U Ministarstvu rudarstva i energetike, dogovoreno je da se sve aktivnosti rade koordinirano, da je iz tih razloga danas potpisan Memorandum o razumevanju za koordinisani razvoj gasno-transportnih sistema, na teritoriji Republike Srbije i Republike Bugarske, uz poštovanje evropskog zakonodavstva i pravila EU. Memorandum su potpisali direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović i predstavnik bugarske firme „Bulgartransgas“.

Ministar Antić i ministarka Petkova ocenili su da je saradnja dve države na visokom nivou, da se naši ukupni odnosi dodatno razvijaju i da ćemo, u narednom periodu, imati veći broj zajedničkih projekata, pre svega u oblasti energetike.

Služba za informisanjeIzvor: Ministartstvo rudarstva i energetike